Sok od brusnice: Saveznik u jačanju srca

Nova američka studija pokazala je da svakodnevni unos polifenolima bogatog soka od brusnice može sniziti pokazatelje kardiometaboličkog rizika te tako utjecati na smanjenje mogućnost oboljenja od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

 

 

 

U istraživanju je učestvovalo 30 žena i 26 muškaraca prosječne dobi 50 godina koji su tokom osam sedmica trajanja studije dva puta dnevno trebali piti ili jednu šoljicu soka od brusnice ili isto toliko placebo napitka koji je bio slične boje, okusa i energetske vrijednosti.

 

 

 

Na početku i na kraju studije ispitanicima su mjereni različiti pokazatelji kardiometaboličkog rizika, a primijećeno je da su ispitanici koji su pili sok od brusnice pokazali značajno poboljšanje nivoa triglicerida, upalnog proteina CRP i glukoze u krvi, kao i dijastoličkog krvnog pritiska i osjetljivosti na inzulin.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.