Solarne elektrane na vodi bi mogle pružiti svijetu dovoljno hrane

Sa sve više ljudi na planeti i sve manje dostupne obradive površine, sve je teže proizvesti dovoljno hrane za cijeli svijet. Kompanija Forward Thinking Architecture iz Barcelone predstavila je inovativno rješenje Plutajuće pametne solarne farme (Smart Folating Farms - SFF).

One su dizajnirane na način da se komplemenitiraju sa tradicionalnim farmama i da koriste otvoreno more kako bi osigurale odgovarajuću količinu hrane. SFF su dizajnirani kao pametni potpuno automatizirani sistemi koji kombiniraju soalrnu energiju, hidropone i akvakulturu. Prema arhitektima, komercijalno izvedivi SFF projekti su zamišljeni sa postojećim materijalima i tehnologijama. Farme će biti instalirane uz obalu mora kako bi se smanjila ovisnost o uvoznoj hrani i udaljenostima koje one moraju proći.

Pravokutni oblikk SFF modula je inspiriran sa tradicionalnom konfiguracijom mreže koja se koristi za plutajuće farme riba u Aziji. Svaki modul ima veličinu od 200x350 metara te se može spojiti sa drugim modulima kako bi se stvorili klasteri farmi. Iako je fokus na proizvodnji hrane ovaj projekt može uključivati module za edukaciju i istraživanje.

SFF modul ima tri glavna nivoa - prizemlje koje služi za akvakulturu i desalinizaciju, prvi kat za hidroponski uzgoj te krov koji bi bio pokriven solarnim panelima i kolektorima te bi služio za skupljanje kišnice. S ozirom da koristi modularne sustave, SFF su resursno efikasni, skalabilni te se mogu adaptirati za različite uvjete. Svaki modul bi godišnje mogao proizvoditi do 8.152 tone povrća i 1.703 tona ribe.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.