Šta ne treba koristiti na kvarcnim pločama: Vodič za očuvanje kvaliteta

Šta ne treba koristiti na kvarcnim pločama: Vodič za očuvanje kvaliteta

cb41Fk7hTbAoKsxNZPm1BWq058c0mCUJkN-jdjj7TGCCRx3LYHvvkCwM7XYJXoRqocF_-NoXb2S8pBD4BK_pSLf9Igv5AKe4nCaF6EFzhww7RPgR9XseNc5SEprjl7p65XKCMawZG7SFU3DF1HBhlgU

Kvarc je jedan od najrasprostranjenijih minerala na Zemlji. On je kristalni oblik silicij-dioksida (SiO2), koji se javlja u različitim bojama, uključujući prozirnu, belu, ružičastu, braon i crnu. Kvarc se nalazi u mnogim geološkim formacijama, uključujući granit, škriljac, pesak i stene, te se koristi u raznim industrijama zbog svojih jedinstvenih osobina.

Jedna od najvažnijih primena kvarca je u proizvodnji kvarcnih radnih ploča. Kvarcne radne pločesu izuzetno popularne u modernom dizajnu kuhinja i kupatila zbog svoje izdržljivosti, otpornosti na ogrebotine i toplotu, kao i estetskog izgleda. Kvarcne ploče su napravljene od drobljenog kvarcnog kamena pomešanog sa smolom i pigmentima, što rezultira čvrstom i homogenom površinom koja je otporna na fleke i lako se održava. Međutim, da bi se očuvala njihova lepota i funkcionalnost, važno je znati koje proizvode i tehnike treba izbegavati. U nastavku ćemo istražiti šta sve ne treba koristiti na kvarcnim pločama.

Agresivni hemijski proizvodi

 • Izbegavajte upotrebu belila i proizvoda na bazi hlora. Ovi proizvodi mogu izbleđivati boju i oslabiti strukturu kvarcne ploče.

 • Razređivači i jaka rastvarača treba izbegavati jer mogu trajno oštetiti površinu ploče.

Abrazivni čistači

Cl2_fomlmJILPSjtJzRYUaz6QPVpYMiyMYvF8W5boIkpBBJDmFV03PSYXsmmx2Pqa1RyDE2mvzPZCC5oVGz_fi8J7a0FGOVM5gKD6cPd3qqpQWXpgrSKwmyWuJ6GOgOYlZ8RdI8V-RigVGrrzu3pabI

 • Izbegavajte korišćenje abrazivnih sunđera i četki. Grubi materijali mogu napraviti mikro ogrebotine na površini, što vremenom može dovesti do zamagljivanja i oštećenja sjaja.

 • Abrazivne paste i prahovi takođe nisu preporučljivi jer mogu izgrebati i oštetiti sjajnu površinu.

 Ekstremne temperature

 • Direktni kontakt sa vrlo vrućim predmetima treba izbegavati. Iako je kvarc otporan na toplotu, izlaganje ekstremnim temperaturama može uzrokovati termički šok i pukotine. Uvek koristite podmetače za vruće posude.

Oštri predmeti

 • Direktno sečenje na kvarcnim pločama je loša praksa. Noževi i drugi oštri alati mogu izgrebati površinu. Uvek koristite dasku za sečenje kao zaštitu.

Kiselina i visoko alkalne supstance

 • Izbegavajte kontakt sa jakim kiselinama kao što su limunska kiselina ili sirće, kao i jakim bazama poput određenih odmašćivača. Ovi proizvodi mogu nagrizati površinu i promeniti njen izgled.

Lepkovi i trajne boje

 • Izbegavajte ostavljanje materijala poput lepka, markera ili boja na kvarcu. Oni mogu ostaviti trajne mrlje koje su teške za uklanjanje.

Neprovereni čistači

 • Pre nego što primenite bilo koji čistač, proverite da li je siguran za upotrebu na kvarcu. Uvek testirajte čistač na neupadljivom delu ploče pre šire upotrebe.

Evo nekoliko preporuka za čišćenje kvarcnih ploča:

Blagi deterdžent i voda

 • Najsigurniji i najjednostavniji način za čišćenje kvarcnih radnih ploča je upotreba blagog deterdženta ili sapunice razređene s vodom. Nanesite rastvor na meku krpu ili sunđer i nežno obrišite površinu.

Mikrofiberna krpa

 • Za svakodnevno brisanje i čišćenje, mikrofiberna krpa je odličan izbor jer neće ogrebati površinu. Mikrofibra je efikasna u uklanjanju prašine, prljavštine i masti bez potrebe za agresivnim hemikalijama.

Stakleni čistač

 • Za dodatni sjaj, možete koristiti stakleni čistač. Naprskajte malu količinu na površinu i obrišite suvom, mekom krpom. Uverite se da proizvod ne sadrži abrazive ili amonijak.

Čistači posebno dizajnirani za kvarc

 • Na tržištu postoje čistači koji su specifično formulirani za upotrebu na kvarcnim pločama. Ovi proizvodi su optimalni za uklanjanje mrlja i održavanje sjaja bez rizika od oštećenja.

Alkohol ili hidrogen peroksid

 • Za dezinfekciju ili uklanjanje težih mrlja, možete koristiti malu količinu izopropil alkohola (rubbing alcohol) ili hidrogen peroksida. Nanesite na krpu i nežno prebrišite pogođeno područje.

Tqda_gzYAnjm4qrbwyNMetwtnrQ7zhqZ0cUEfv8LitYQy1sHQksqx0UluW231p8L5O2OFCYvK1cA-9zQ2oYQsjD8c8g8tg1nEPFZKEwlNLtO34oZkduCtDYq16Y0RY-TK67lPor_z3uHZCCyHk90zBk

Pravilno rukovanje i održavanje ključni su za dugotrajnost kvarcnih radnih ploča. Izbegavanjem gore navedenih materijala i proizvoda, možete pomoći u očuvanju lepote i funkcionalnosti vaših kvarcnih ploča. Uvek sledite uputstva proizvođača i koristite proizvode odobrene za upotrebu na kvarcu kako biste osigurali da vaše ploče ostaju u najboljem mogućem stanju.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci