Šta su smart ciljevi?

Za one koji se pitaju šta su to SMART ciljevi, zašto krenuti od njih i kako se oni pišu, ovo bi mogao biti koristan tekst da se upoznaju sa ovom tematikom. Ono od čega se polazi u SMART ciljevima jeste činjenica da je lakše uspeti u ostvarivanju cilja kada je nešto jasno, konkrektno, svrsishodno postavljeno. Takođe, prilikom pisanja ciljeva bitno je da je cilj zasnovan na osnovu stvarnosti, odnosno onog što zaista jeste stvarno stanje nečega. 

SMART ciljevi

Oni označavaju ciljeve koji u svom formiranju treba da budu specifični, merljivi, dostižni, relevantni i vremenski ograničeni. SMART ciljevi koriste specifičan skup kriterijuma koji pomažu da se osigura da su ciljevi jasno definisani i dostižni u određenom vremenskom okviru. Definisanje ovih parametara kako se odnose na vaš cilj pomaže da se osigura da su vaši ciljevi ostvarljivi u određenom vremenskom okviru. Ovaj pristup ne podržava uopštenosti i nagađanja, već daje jasnu vremensku liniju, a time olakšava praćenje napretka i identifikaciju propuštenih koraka. 

Šta se krije u skraćenici SMART? 

S - specifično

Da bi cilj bio specifičan on mora biti konkrektan odnosno odgovarati na pitanja: šta treba da se postigne I koje korake preduzeti da bi se to ostvarilo. Razmišljanjem o ovim pitanjima dolazimo do onog cilja kog želimo dostići, ostvariti

M - merljivo

Cilj mora biti merljiv jer tako olakšava praćenje samog napretka i dolaženje do saznanja kada ste stigli na cilj. Da bi se cilj učinio mora uključiti merljive, praćene referentne vrednosti.

O - Ostvarljivo

Ovo je tačka u procesu kada sebi date ozbiljnu proveru stvarnosti. Ciljevi treba da budu realni -  a ne pretpostavke ili nesigurne definicije. Ovde uvek imajte na umu da li je vaš cilj nešto što vaš tim može realno postići. Očuvanje ostvarivosti vašeg cilja je mnogo lakše kada ste vi taj koji ga postavlja. Međutim, to nije uvek slučaj. Kada se ciljevi prenose sa nekog drugog mesta, obavezno saopštite sva ograničenja kako ne biste rizikovali dalje ostvarenje cilja.

R - Relevantno

Ovde treba poći od pitanja -  Zašto postavljamo cilj koji postavljamo? Da li je on bitan za profit naše firme, da li se putem njega povećava potrašnja nekog proizvoda, dobija veća lojalnost korisnika i dr.

T - Vremenski ograničeno

Da biste pravilno izmerili uspeh, vi i vaš tim morate imati isto mišljenje o periodu u kom će se cilj ostvariti. Koji je vaš vremenski okvir? Kada će tim početi da kreira i sprovodi zadatke koje je identifikovao? Kada će završiti? Ovo su glavna pitanja kod dela vremenskog ograničenja SMART cilja. SMART ciljevi treba da imaju ugrađene parametre vezane za vreme, tako da svi znaju kako da ostanu na pravom putu u određenom vremenskom okviru. Kada se prođe ovaj vremenski okvir cilj bi trebalo da bude ostvaren.

Znanje kako postaviti SMART ciljeve možete koristiti i prilikom postavljanja i postizanja malih ciljeva isto kao i velikih.Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor