Stari gradovi Balkana

Može biti da su oni zapravo srce čitavog grada, odakle se u urbanu aortu upumpava sveža krv koja pomalo miriše na tradiciju. Ako odsednete u apartmanu u centru Beograda, sigurno ćete se osećati pomalo drugačije ili čak nagrađeno jer znate da su se tu mogle naći mnoge umne glave. I tako je gotovo sa svim gradovima koji imaju tradiciju.

Stari Niš

Zanimljivo je da se od starog Niša, onog čaršijskog koji je tek izmilio iz turskog ropstva, nije mnogo toga održalo. Kuća Mišićevih, Palilula i Kazandžijsko sokače koje se pomalo modernizovalo. Ostatak Niša više pripada obrenovićevskoj i karađorđevićevskoj Srbiji koja je težila otvaranju prema Evropi. Zato kada kažemo Stari grad, u Nišu moramo da uzmemo u obzir i Tvrđavu i antiku, ali i modernu i avangardu XX veka. Taj sklad, nalazi se u centru grada koji miriše na orijent i Evropu gotovo podjednako. Iako mnogi Niš smatraju kasabom, Niš ume da zapleše po ivici, kamuflirajući jedno pred drugim.

Herceg Novi

Grad koji već u svom imenu ima naznaku da je nov, zapravo nimalo nije nov. Tu je već vekovima, a njegove fasade, tvrđave, tuneli i plaže odišu nekom rustičnom notom. Istini za volju nije tako star kao Kotor, Perast ili Risan, ali se u svojoj starosti već dovoljno razbaškario da bi mogao da se tretira kao lepotan starosti. Ovaj dasa sigurno će vam se dopasti, ma u koje vreme da ga pohodite. To je jednostavno grad koji ima svoju auru, a inspiriše i pesnike i pisce i slikare. Pa i one koji traže sebe u nekim novijim zanimanjima.

Trebinje

Kada bismo morali da opišemo koji je to grad koji najviše čezne za morem, definitivno bi, bez sumnje, to bilo Trebinje. Oseća se kao da bi Trebinje svakog trenutka izletelo iz svoje kože u nameri da dotakne more Dalmacije ili Boke. Svud je naoko so, u nozdrvama u zidovima, u kamenu, u reci. Ali do mora mora pustiti korak. Trebinje je kombinacija orijenta i zaleđa Mediterana pa je kao takvo veoma omiljeno za kafu ili osveženje prilikom putovanja.

Skoplje

Ako volite zemlju večitog sunca, koja i na svojoj zastavi ima ni manje ni više nego sunce, onda je Makedonija mesto za vas. U toj se zemlji gnezde neke posebne navike, srdačne i otvorene. Muzikalne i vesele. Ali i dertovno setne. Baš zbog toga ćete Skoplje zavoleti pre nego što u njega i uđete. Skoplje je grad koji je, istini za volju, u poslednje vreme modernizovao ruho, pa neki kritikuju novonastali kič. Ali čaršiju u kojoj dominira orijent, ne može baš tek tako nešto zameniti.

Koji god grad da nas svojom aurom ozrači, ostaje upisan naš kontakt sa njim. Ne pamtimo preterano građevine, više pamtimo ljude. Ne pamtimo istoriju, pamtimo anegdote. Ne pamtimo imena kafana, pamtimo ukus hrane. To je valjda jedini način da se sa gradovima spojimo. Zato vam preporučujemo da u bilo kom gradu, čije stare utabane staze ispitujete, najpre porazmislite ko je tu gazio, ko ostavljao tragove i ko pleo mrežu oko grada. Kada tu mrežu dogradite svojim postojanjem, a ne pokušate da je raspletete, grad će vas prihvatiti. Bilo da ste samo turista ili slučajni prolaznik. Ili ste pak starosedelac nekog grada koji svoje ruke treba da raširi prema svetu. Ophodite se prema njima sa poštovanjem jer će to što vi u njemu dodajete kao inovaciju, nekada postati stari grad.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor