Tri stvari koje su vam neophodne za uređenje voćnjaka

 

Proleće kao godišnje doba za koje se smatra da se u njemu budi priroda i koje predstavlja uvertiru za lepo vreme i sunčane dane, donosi i broje obaveze i zadatke za sve one koji imaju dvorišta, bašte, voćnjake ili vinograde. 

Bilo da se radi o domaćinstvima koja za lične potrebe uzgajaju biljke, voćnjake i povrtnjake, ili da se radi o onima koji te proizvode stavljaju u promet, posao je isti. Sa početkom proleća potrebno je obaviti par ključnih aktivnosti kako bi plodovi čiji se dolazak očekuje bili uspešni i ukusni. 

Voćnjaci predstavljaju posebnu kategoriju jer zahtevaju nekoliko različitih aktivnosti od kojih svaka ima značajno mesto. 

Krečenje stabala

Iako ćete danas sve ređe videti okrečena stabila, mnogi građani koji se bave baštenskim poslovima veruju u njegove benefite i prednosti koje može imati. Za to se koristi običan kreč kojim se prekreči stablo voćke čime se smatra da je stvorena dovoljna zaštita od brojnih napasti i bubica. Oni ovo smatraju dobrom metodom jer se ni na koji način ne utiče na sam plod i ne šteti se krajnjem proizvodu. 

Ovaj postupak izvodi se jednom godišnje i to na taj način što se kreč razredi i sipa u neku pumpu koja ima prsklaicu kojom se rasprše taj sadržaj po samom stablu, ali ne i granama.

Ipak, danas su sve popularnija prskanja raznoraznim tečnostima, hemijskog sastava koji se vode kao otrovi protiv bubica i nekih drugih napasti, a koje mogu naškoditi stablu ili plodovima. 

Profesionalne makaze za orezivanje voća

Bez profesionalnih makaza za orezivanja voća ne može se zamisliti nijedan posao kada je ova tema u pitanju. A od ove obaveze zavisi mnogo drugih stvari, pa i krajnja uspešnost prinosa. 

Rezidba se obično obavlja krajem zime i sa ranim početkom proleća i predstavlja jednu od osnovnih aktivnosti i procesa kada je reč o održavanju i brizi o biljkama i usevima. Ono što je važno jeste kako to radite i čime to radite. Profesionalne makaze za orezivanje voća pravo su rešenje, a one treba da budu kvalitetne i dobre. 

Sečiva profesionalnih makaza za orezivanje voća dizajnirana su tako da savršeno prijanjaju uz željeni i ciljani ceo biljke koji pravi savršene rezove laganim stiskom reže, odnosno drški. Osim toga obratite pažnju i na materijal i oblik od kojeg su napravljene drške, kao i na samu konstrukciju profesionalnih makaza za orezivanje voća. 

Makaze za orezivanje treba birati u odnosu na praktičnu namenu i primenu, te shodno tome možete birati između više desetina modela od strane raznih proizvođača. Najjednostavnija podela je na one uverzalne i one koje su specijalizovane za određene poslove. 

Profesionalne makaze za orezivanje voća mogu se kupiti u bilo kojoj radnji koja se bavi prodajom baštenskog alata, a većina tih firmi ima svoje online prodavnice preko kojih iz udobnosti svog doma možete poručiti željeni proizvod. 

Navodnjavanje

Vreme u kojem živimo i savremeni način uzgoja voća zahtevaju adekvanto navodnjavanje koje je svrsishodno, blagovremeno i odgovarajuće. Pitanje doziranja vode je od velikog značaja i može uticati na čitav proces. I suša i preterano doziranje mogu dovesti do ozbiljnih problema koji mogu uticati na dalji razvoj biljaka. 

Treba da znate da voćke najvše vode potroše u završnoj fazi cvetanja pa sve do kraja intenzivnog porasta plodova. U tom periodu je od ključnog značaja da zemljište dobije dovoljnu količinu vode. 

Za to će vam biti potrebno adekvanto crevo ili u slučaju većih površina neki drugi vid i metod navodnjavanja. Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor