Trne vam pojedini dijelovi tijela? Otkrijte šta se krije iza toga

Osjećaj utrnulosti i trnjenja u rukama i nogama, kao i u ostalim dijelovima tijela, svima je dobro poznat. Na sreću, najčešće je bezazleno i bezopasno, ali ako se često ponavlja, treba posjetiti ljekara, jer uzrok može da bude i neka ozbiljna bolest, kao šta je moždani udar, dijabetes i multipla skleroza.

– Ove tegobe predstavljaju nadražajne simptome koji govore tijelu da postoji problem. Osjećaj utrnulosti i trnjenja može se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali najčešće se javlja na stopalima ili dlanovima. Međutim, može da se javi i u dijelu ruke ili noge, cijelom ekstremitetu ili polovini tijela, na licu, oko usana, u jeziku, na glavi i vratu – objašnjava dr Velibor Jolić, specijalista neurologije u Specijalnoj bolnici za cerebrovaskularne bolesti „Sveti Sava“.

Prema njegovim riječima uz trnjenje i utrnulost mogu se javiti i druge smetnje – bol, osjećaj mravinjanja, svrab, ukočenost i slabost mišića.

– Uzroci ovakvih simptoma su brojni, pa je neophodan lekarski pregled da bi se postavila adekvatna dijagnoza. Kod naglo nastale intezivne utrnulosti dijela tijela, naročito ako je praćena slabošću mišića ili smetnjama hoda, koordinacije, vida ili govora treba odmah se javite ljekaru – savjetuje doktor Jolić o otkriva na šta sve može da ukaže utrnulost i trnjenje.

Moždani udar

Ako se trnjenje, trnci, utrnulost ili obamrlost javljaju iznenada u jednoj polovini tijela, uz druge neurološke tegobe ili simptome, mogu biti znak moždanog udara.

Dijabetes

Utrnulost, obamrlost, žmarci i mravinjanje, prvo na stopalima, a onda postepeno i na potkolenicama i šakama mogu da se jave i kod dijabetične neuropatije, koja nastaje kao komplikacija šećerne bolesti.

Multipla skleroza

Jedan od simtpoma ove nepredvidive bolesti jeste i utrnulost i trnjenje koje može nastati bilo gdje na tijelu.

Alkoholizam

Nedostatak vitamina, loša nutricija i toksično dejstvo alkohola krivci su za poremećaj perifernog nervnog sistema, gdje uz osnovne žalbe na trnjenje, noćne grčeve u listovima i preznojavanje treba identifikovati i sve znakove oštećenja mozga i tijela usljed ove često nelečene bolesti.

Panični napad

Uz trnjenje lica javlja se i utrnulost u rukama i nogama, uz ubrzano disanje, „lupanje“ u grudima i osećajem anksioznosti i kada se takav napad ne prekine, može doći i do potpune ukočenosti mišića brade i prstiju šaka. Ovakvi ataci se zbog svoje dramatičnosti najčešće viđaju u ambulantama kod interniste ili neurologa, ali se svakako savjetuje obavezan psihijatrijski pregled i praćenje, naročito kod ponavljanja.

Poremećaj cirkulacije

Ovaj uzrok trnjenja je prolazan i objašnjava se poremećajem cirkulacije i nedovoljnom ishranom mišića. Nastaje zbog pritiska na periferne nerve u situacijama kada, recimo, spavamo ili su nam prekrštene. Promenom položaja ruku tegobe se povlače. Ali ako se utrnulost i obamrlost pojasno širi duž ekstremiteta postavlja se pitanje da li je došlo i do slabosti mišića šake ili stopala, što je znak oštećenja perifernog nerva.

Toksični i metabolički uzroci

Neprijatno trnjenje u šakama se, na primjer, može javiti i tokom hemioterapije i uspješno se liječi simptomatskom terapijom, dok je u stanjima oštećene jetrine ili bubrežne funkcije oštećenje izraženije na nogama, uz osjećaj „nemirnih nogu“, grčeve ili trzaje mišića. Autoimune ili sistemske bolesti, kao i infektivne bolesti mogu dati različite oblike trnjenja ili utrnulosti uz osnovnu kliničku sliku same bolesti.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.