Zašto je test profesionalne orjentacije pravi putokaz do profesije koja se voli?

S jeseni brucoši nestrpljivo čekaju početak svog akademskog školovanja, oktobar je njihov mesec, ti prvi dana na fakultetu su rezultat upornosti i pripreme koja traje i planira se. Strah da se ne upiše pravi fakultet, da se promaši profesija je veliki, ne samo za buduće brucuše, već i za njihove roditelje. Oni su često pokretači inicijative da se budući student na vreme odluči šta će sturdirati.

Mnogi srednjoškolci se veoma rano opredele za buduću profesiju, slede svoje snove iz detinjstva ili ambicije, neki se opredele prema trenutno najtraženijim zanimanjima. Medjutim, ima i onih srednjoškolaca koji nemaju jasnu viziju o tome čime žele da se bave na profesionalnom planu, zato im je potrebna podrška, savetovanje, a najbolje rešenje za početak je da odrade test profesionalne orjentacije za fakultet

Šta podrazumeva test profesionalne orjentacije za fakultet?

Za buduće brucoše  donošenju važne životne odluke jeste jedna od najvećih prekretnica, kako bi je što lakše preskočili, pokušavaju da se informišu kod studenata koji su skoro upisali fakultet, da se savetuju sa roditeljima ili nekima iz okruženja, mada,  i dalje strepe da ih saveti ne odvedu u pogrešnom pravcu. Kako do toga ne bi došlo, za njih je najbolji savet da odrade test profesionalne orjentacije za fakultet. Može se reći da je ovo najvažniji test u životu svakog budućeg studenta, zato što predstavlja test ličnosti i otkriva baš ono što budućeg studenta interesuje.

Taj test daje odgovore na sva pitanja koja nesvesno muče budućeg studenta i otkriva deo ličnosti za koji možda ni sam  nije znao. On otkriva puteve kojim treba da krene srednjoškolac koji je na kraju školovanja. Možda zvuči čudno, ali test profesionalne orjentacije za fakultet otkriva sve predispozicije za odredjenu profesiju, tako što otkriva unutrašnje motivacije koje pokreću budućeg brucoša i na osnovu njih se procenjuje šta najviše voli i u čemu se najbolje snalazi. Tako se dolazi do profesije koja se stvarno voli i u kojoj se uživa. Kada se jedna profesija više voli od svih ostalih, onda se za nju i daje najviše, a na taj način najviše i dobija. 

Neopravdan je strah od testiranja

Svi zaziremo od bilo kakve provere ili testiranja, medjutim, ovaj test nas ne ocenjuje, već procenjuje sposobnosti i zato ne treba da se prihvati kao teret, već kao olakšavajuća karika, ona koja će nam, upravo,  pomoći da zbacimo najveći teret i brigu oko izbora budućnosti. Ovaj test je jako zanimljiv i bazira se na pitanjima koja procenjuju ličnost, stavove i afinitete, pitanja su laka, vrlo jasna i precizna i rešavaju se u kratkom roku, neki testovi se rešavaju za samo 20 minuta, za one sa detaljnijom analizom treba i sat vremena.

Uz pitanja su dati ponudjeni odgovori, svrha je da, upravo, ponudjeni odgvori usmere ispitanika ka tome o čemu razmišlja i kako bi se postavio u nekoj konkretnoj situaciji. Odgovori dobijeni na testu za profesionalnu orjentaciju se analiziraju, a tim koji se bavi ispitivanjem sastavlja izveštaj koji sadrži sve podatke potrebne da se budući student usmeri ka svom pravom cilju koji će, bar prema ličnosti, nepogrešivo slediti. Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor