Zašto turisti više vole apartmane od hotela

Smještaj je prva i najvažnija stavka koju planiramo nakon što izaberemo destinaciju za naredno putovanje. Ponuda je gotovo uvijek raznovrsna, pa su na raspolaganju hoteli, hosteli, apartmani ili kaučsurfing, a izbor je otežan i činjenicom da svaki od ovih vidova smještaja ima svoje prednosti i mane koje treba uzeti u obzir.

Mi vam u nastavku teksta donosimo nekoliko ključnih razloga zbog kojih se turisti više odlučuju za apartmane, umjesto za hotele, s obzirom na to da su ove vrste smještajnih objekata znatno traženije u odnosu na ostale.

Udobni apartmani za osećaj “kao kod kuće”

Apartmani su izuzetno udobni, ali ništa manje se ne može reći ni za hotele, naročito za one visokorangirane. Međutim, dok hoteli nude sjaj zvjezdica i besprijekornu uslugu, apartmani vam pružaju veći nivo slobode i privatnosti u odnosu na bilo koji hotel, što je od neprocjenjive važnosti za ugodan boravak na putovanju. Prema tome, dok se još uvijek nalazite samo na Klik do rezervacije, razmislite o sledećim stavkama:

#1 Lakše ćete se smjestiti na željenoj lokaciji ukoliko tražite apartman

Lokacija je presudan faktor kada je u pitanju način na koji ćete doživjeti neko mjesto i provesti vrijeme u njemu. Ukoliko ste klasičan turista, važno vam je da budete u blizini centra grada i važnih znamenitosti, ali ako ste na određenu destinaciju doputovali po treći ili četvrti put, i to da biste radili ili obavili neko istraživanje, više će vam značiti smještaj na periferiji daleko od gradske gužve.

Upravo tada na scenu stupaju apartmani koje ćete mnogo lakše pronaći po pristupačnijim cijenama u odnosu na hotel, a koje možete iznajmiti u okviru apartmanskog kompleksa, kuće ili sličnih objekata na koje možete naići na svakom koraku. Hoteli su obično skoncentrisani u atraktivnijim dijelovima grada za turiste, a uz dobru lokaciju idu i visoke cijene koje možda niste uvijek spremni da platite.

#2 Apartmani nude slobodu i privatnost koju u hotelu nemate

Za razliku od hotelskog smještaja, apartmani posjeduju kuhinju, frižider i mašinu za veš. Ovaj sadržaj vam omogućava da određene aktivnosti obavljate isto kao što to činite kod kuće, bez da plaćate naknadu za pranje u nekoj perionici veša, ili večeru u hotelskom restoranu za čiju cijenu možete sami da napravite barem pet sličnih obroka. U apartmane možete unositi vašu hranu i spremati je kad poželite, dok ćete u hotelskim sobama rijetko imati kuhinju, ili mogućnost da uopšte unesete mini frižider sa sopstvenom hranom.

Osim toga, apartmanu koji iznajmite imate pristup samo vi i vaši saputnici (osim ukoliko sa vlasnicima ne dogovorite drugačije), dok u hotelske sobe može da uđe osoblje zaduženo za održavanje čistoće ili čak menadžeri hotela ukoliko se ukaže potreba za tim. Iako je svrha ovih “posjeta” sređivanje sobe i stvaranje ugodnijeg ambijenta za goste, nije baš uvijek prijatno kada znate da potpuno nepoznate osobe imaju pristup vašim stvarima i mjestu na kome spavate i odmarate se. Sa apartmanima ovo nije slučaj, pa kada dobijete ključ od svog smještaja, možete biti sigurni da ćete pristup vašim stvarima imati samo vi.

#3 Apartmani su isplativiji kada putujete u većem društvu

Ukoliko ste na put krenuli u većem društvu, mnogo ćete se bolje zabaviti ukoliko se smjestite u apartmanu, a ne u hotelu. U hotelu biste bili raspoređeni u nekoliko soba, dok veliki apartmani sa dnevnim boravkom i nekoliko spavaćih soba omogućavaju da imate zajednički prostor za odmor i druženje, ali i dozu privatnosti kada vam je ona potrebna. Ovo je ujedno i razlog zašto se sve više porodica odlučuje da putuje zajedno i boravi u jednom apartmanu, koji može biti dovoljno prostran i za njih i za njihovu djecu.

#4 U apartmanima nećete imati problem sa internetom

Internet u hotelima je često problematičan zato što ga koristi veliki broj ljudi. Ovo može biti ozbiljna smetnja kada putujete u inostranstvo zbog posla i planirate da radite i komunicirate sa saradnicima iz svog smještaja. Ukoliko se odlučite za apartman, velika je vjerovatnoća da je postojeći internet dostupan samo vama i da nećete imati problema prilikom online komunikacije sa saradnicima i porodicom.

#5 Apartmani su “ušuškaniji i topliji” od hotela

Atmosfera koju nude apartmani je privlačna turistima jer liči na ono što imamo kod kuće, a to je toplina i ušuškanost doma. Raspored u apartmanima je prirodniji nego u hotelima, pa nemate utisak da na tom mjestu boravi i veliki broj drugih turista.

Apartmani su često bolje od hotelskih soba opremljeni peškirima, rezervnom posteljinom koju mijenjate sami, sapunima i drugim higijenskim sredstvima, pa u najvećem broju slučajeva ne morate da opterećujete kofer ovim sitnicima. Pri tom, boraveći u apartmanima sigurno nećete doći u situaciju da vas ujutru probudi kucanje osoblja koje je došlo da mijenja vašu posteljinu. U apartmanima je mijenjate sami, onda kada vi to poželite.

Ukoliko su vam udobnost i komfor najbitniji prilikom izbora smještaja na putovanju, sa apartmanima nećete pogriješiti jer su u potpunosti prilagođeni individualnim potrebama i preferencijama svojih gostiju. U svakom većem gradu ih ima na gotovo svim lokacijama, a kada su manja mesta u pitanju, apartmani su čak i učestaliji od hotela, pa i tada imate mogućnost da za manje novca uživate kao da ste kod kuće.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor