Zbog čega je neophodno da zavolite sebe

U prirodi čoveka je želja da se oseća voljenim i potvrdu ljubavi traži i dobija od svog partnera, porodice i najbližih prijatelja. Mali broj ljudi se zapita koliko zapravo voli i ceni sebe i kako poštovanje prema sebi utiče na kvalitet života i pomaže nam da se osećamo srećnije i ispunjenije.

Sticajem loših okolnosti i trenutnih problema, susreli ste se sa osećajem nezadovoljstva, usamljenosti i sigurno se zapitali zašto niste uspešni i srećni, šta je ono što nedostaje da biste zaista punim plućima uživali u životu. Svako od nas ima uspone i padove i mora dozvoliti sebi greške, slabosti i loše dane. Nezadovoljstvo možemo pretvoriti u motivaciju za učenjem i razvojem, koje će nam kasnije doneti osećaj ispunjenosti i doprineti jačanju samopouzdanja.

Voleti sebe je ponekad teško i izazovno, nekima je potrebno mnogo truda i vremena da promene sliku o sebi, ali kada jednom shvatimo zašto je takva ljubav neophodna, bićemo zahvalni i zadovoljni pozitivnom promenom i kvalitetnijim životom.

Bićete otvoreniji prema drugima  

Voleti sebe podrazumeva bolje poznavanje sebe i sopstvenih želja i očekivanja. Jednom kada spoznate šta tačno želite, imaćete sposobnost da iskrenije i otvorenije pristupate drugim ljudima i nesmetano delite sa njima sve ono zbog čega ste nekada bili nesigurni i zatvoreni. Otvorena komunikacija će unaprediti i ojačati vaše postojeće veze i otvoriti vrata novim.

Navike će biti zdravije

Kada stavljate sebe na prvo mesto, logično je da ćete na svakom koraku pokušavati da povećate kvalitet života, što podrazumeva zdrave navike i redovno vežbanje. Naučno je dokazano da fizička aktivnost smanjuje osećaj napetosti, anksioznosti, depresije i pozitivno utiče na sveopšte zdravlje. Odvojite samo pola sata dnevno na vašu omiljenu aktivnost i napredak neće izostati. Ovde nije reč isključivo o fizičkom izgledu, već o pozitivnom osećaju i samopouzdanju koje redovno vežbanje donosi.

Seksualni život će biti uzbudljiviji

Sposobnost negovanja, prihvatanja i kreiranja pozitivne slike o sebi i o sopstvenom telu predstavlja jedan vid ljubavi prema sebi. Manjak samopouzdanja i sveopšte nezadovoljstvo može negativno uticati na seksualni život i učiniti ga siromašnijim i manje uzbudljivim. Zato je neophodno da neprestano istražujete i eksperimentišete, a dobar način za otkrivanje novih stimulativnih tačaka i upoznavanja sopstvenog tela mogu biti kvalitetni i inovativni vibratori, kao i ostale stimulativne igračkice. Vaš seksualni život će biti bogatiji za nova iskustva, a vi otvoreniji za nova poznanstva i veze.

Loši dani neće biti tako strašni

Postoje teški trenuci i loši dani koje ne možemo izbeći, ali možemo učiniti da se ne osećamo bezvoljno i kao da ne vidimo izlaz. Samosažaljenje stvara pasivnost i samo nas udaljava od razrešenja problema. Čak i u teškim trenucima postoji prilika za učenjem i napredovanjem, potrebno je samo prihvatiti činjenice kakve jesu, jer svetlo na kraju tunela uvek postoji.

Pomirenje i prošlost

Često ste sebe uhvatili kako rezimirate dešavanja iz prošlosti, razmišljate zašto ste morali tako da postupite, šta biste dali da vratite vreme nazad i promenite odluku. Naravno da prošlost ne možemo promeniti, a osećaj kajanja koji je ostao sa vama donosi samo lošu energiju i nezadovoljstvo. Kada volite sebe, lakše ćete poimati postupke iz prošlosti i nećete na sebe gledati kao na krivca koji je upropastio sebi život lošim odlukama. U onom trenutku ste želeli najbolje za sebe i smatrali da je baš taj postupak dobar izbor za vas, ne osećajte se loše zbog toga.

Treba imati u vidu da voleti sebe ne znači biti sebičan i narcisoidan. Voleti sebe podrazumeva poštovanje prema sopstvenim postupcima i odlukama, i spoznaju i pomirenje sa činjenicom da ne možemo biti savršeni. Kada jednom otkrijete čari ove specijalne ljubavi, osećaćete se kao potpuno nova osoba i dobićete priliku da sebe vidite drugim očima. 

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor