Zdravi zubi i blistav osmeh kao imperativ lepote

Zato je potrebno konstantno raditi na sebi, kako na telesnom nivou, tako i na duhovnom. Ne postoji ništa lepše od zadovoljne, zdrave osobe, koja pleni svojom harizmom i ostavlja snažan utisak gde god da se pojavi. 

Jedan od najboljih saveznika koji daje samopouzdanje i može biti vaše najmoćnije oružje je svakako osmeh. Lepim osmehom i ljubaznožću se otvaraju sva vrata. Da bi imali prvenstveno zdrav i sjajan osmeh, neophodne su redovne posete stomatologu, koji će vam pomoći da budete zadovoljni sobom.

Zašto zubi menjaju boju?

Izgled, jačina i boja naših zuba pretežno je uslovljena genetskim faktorom. Usled toga, boja može varirati od snežno bele, žućkaste, pa čak i sivkaste nijanse. Međutim, tokom života, različiti faktori kojima smo izloženi, direktno utiču i na boju zuba. To se posebno odbnosi na lošu dentalnu higijenu i neredovno pranje zuba ili posete stomatologu. 

Takođe, zdravlje zuba, pa i boja gleđi može da bude ogledalo zdravstvenog stanja organizma, pa zbog toga bi trebalo na njih obratiti posebnu pažnju. 

Zubi menjaju boju zbog različitih uzroka, a neki od njih su:

  • konzumiranje obojene hrane i pića – najčešći uzročnici promene boja zuba. To mogu biti zaslađeni tamni napici, crveno vino, kafa, čajevi, pa čak i paradajz sos ili balzamiko sirće, koji ostavljaju tamne fleke na zubima. 
  • upotreba cigareta – o štetnosti cigareta se govori učestalo, kao i o bolestima koje izazivaju. Ukoliko pušite, budite svesni da, osim što će vaše ruke, odeća i kosa imati specifični miris duvana, ova loša navika će ostaviti i tragove na vašim zubima u vidu žutih mrlja.
  • nakupljanje zubnog kamenca – kamenac je prirodna pojava koja se taloži nazubima. Međutim, on se teško može skinuti četkicom, pa ostavlja tamnožutu boju na zubima. Odlaskom kod stomatologa jednostavno se možete rešiti ovog problema.
  • zubima kojima je izvađen živac – lečeni zubi kojima je izvađen živac imaju tamniju nijansu u odnosu na ostale zube. Ta pojava se dešava i kod zuba koji su plombirani crnom plombom. 
  • povreda zuba – usled pada ili udarca određene jačine, može doći do povrede i nekroze živca u zubu. Tada nastaju promene, koje se odražavaju na boju zubne gleđi. 
  • fluoroza zuba – usled uvećane koncentracije fluora, može se javiti i pojava belih mrlja na zubima itd.

Kako do sjajnog osmeha – rešenje je izbeljivanje zuba

Da bi vaš osmeh došao do izražaja, preporučljivo je obaviti stomatološku proceduru izbeljivanja zuba, gde ćete postići boju koju želite. U pitanju su savremeni tretmani dobijanja odgovarajućih nijansi boje zuba, kako bi vaš osmeh bio blistav, a istovremeno izgledao prirodno. 

Celokupni postupak izbeljivanja zuba uključuje i pripremu zuba – skidanje kamenca, popravka karijesa, lečenje upalnih procesa na desnima i drugo, koju možete obaviti u stomatološkoj ordinaciji Vuković. Više o usluzi možete pogledati ovde- https://www.ordinacijavukovic.rs/page/estetska-stomatologija/.

Uz profesionalne i ljubazne doktore i prijatnu atmosferu, svaka intervencija na zubu biće lakša i bezbolnija. 

Zato ne čekajte da život prođe pored vas, već učinite sve da kroz život koračate nasmejani i puni pozitivne energije.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor