Znate li da špinat jača mišiće?

Hidroksiekdison ili ekdisteron, materija koja se nalazi u povrću, povećava snagu sportistima i trebalo bi je zabraniti kao doping, objavili su naučnici berlinskog univerziteta i Svjetska antidoping agencija (WADA). Prema studiji, sportisti u treningu koji su deset nedjelja dobijali hidroksiekdison putem dodatka hrani, bili su triput jači od onih koji su trenirali sa placebom. 

Mnogo vrsta povrća sadrži hidroksiekdison, ali špinat je među njima najpoznatiji. Ekdisteron ili hidroksiekdison je steroidni hormon koji je sportistima zanimljiv jer povećava sintezu proteina, snagu i izdržljivost.

Studija je pokrenuta nakon što su se pojavile naznake o upotrebi hidroksiekdisona u ruskom sportu i navoda da supstanca povećava mišićnu masu i ubrzava oporavak nakon napornih treninga.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.