Znate li šta je sindrom “Alisa u zemlji čudesa”?

Sindrom “Alisa u zemlji čudesa” manifestira se tako osoba percipira predmete i ljude kao da su preveliki ili premaleni, kao da su dalje ili bliže nego što zapravo jesu. Mozak postaje preosjetljiv i stvara iluzije, prenosi Ordinacija.

Preosjetljivost se prvo događa u zatiljnom režnju mozga gdje se nalazi područje za vid i pohranu vidnog pamćenja. No preosjetljivost se može proširiti i i na susjedni tjemeni režanj, središte za osjet dodira.

No glavobolja nije jedini uzrok sindromu. Dapače puno češće se javlja kod osoba koje konzumiraju preveliku količinu alkohola, marihuane, LSD i ostale jače opijate. Sindrom se zna pojavljivati i nakon što se osoba izliječila od ovisnosti.

LSD i ostali opijati mogu imati privremeni toksični učinak na lateralnu genikulatnu jezgru, područje u mozgu koje je uključeno u funkciju vizualne percepcije. To uzrokuje makropsiju (vidimo nešto većim nego što je), mikropsiju (vidimo nešto manje nego što je), pelopsiju (vidimo nešto kao da je bliže) i teleopsiju (vidimo nešto kao da je dalje).

Nema povijesni zapisi koje pokazuju da je pisac Lewis Carroll ikad konzumirao psihodelične droge. Međutim, u njegovim dnevnicima zabilježeno je da je patio od jakih migrena. Stoga se smatra da su možda njegove migrene i iluzije ispirale knjigu “Alisa u zemlji čudesa”, piše LiveScience.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.