Zubni implanti – spas kod gubitka zuba

U stvari, najveći problem je u tome što se zubaru odlazi tek kada zub zaboli, a kada zub zaboli, to obično znači da je problem prilično uzeo maha. Iako stomatolozi gledaju da zub očuvaju koliko god je to moguće, a vađenju pribegavaju samo onda kada više nema spasa. I u tim situacijama ima rešenja – najpopularnija je ugradnja zubnih implanta. Kakva je tačna procedura i u kojim slučajevima se ugrađuju implanti, više u narednim redovima.

Šta su zubni implanti – cena kaže da je to dobra investicija

Zubni implanti predstavljaju veštačku nadogradnju, odnosno šraf koji se ugrađuje u vilicu na koji se nadograđuje veštačka krunica. Oni predstavljaju odličan način da se nadomesti nedostatak kako jednog, tako i nekoliko zuba, a najveća prednost je to što uspešno zamenjuju parcijalne proteze. Mnogo je sigurniji i komforniji način nadomešćivanja nedostatka više zuba, jer svaka proteza, ma koliko bila dobro urađena – ipak je proteza, te s vremenom dolazi do popuštanja i potencijalnog ispadanja. Moguće je ugraditi implante i kada nedostaju svi zubi, s tim što se tada prave mostovi, čija su osnova najviše šest implanat. Kada su u pitanju zubni implanti cena odgovara onom kvalitetu i dugotrajnosti koje odlikuju ovu vrstu zubne nadgradnje. S jedne strane, jeste da treba izdvojiti više novca nego za obične proteze, ali s obzirom na to da  su oni čak i doživotno rešenje, nije neisplativo. 

Svakoj intervenciji prethodi pregled

Kada se stomatologom razgovara o ugradnji implanata, moraju se obaviti i neki prethodni pregledi. Naravno, to je pre svega snimak cele vilice, i to uglavnom oni najsavremeniji u više dimenzija. Posebno se vodi računa kod pacijenata koji imaju, recimo, paradontopatiju, jer u tom slučaju moraju da se preduzmu i neki pripremni zahvati. Kao i kod svake hirurške intervencije, važno je da pacijent bude obavešten o toku operacije, kako bi se eliminisali neki strahovi koji nemaju racionalnih osnova. Sama činjenica da se ugradnja implanata radi u lokalnoj anesteziji govori o tome kakva je procedura u pitanju. Njeno trajanje zavisi samo od toga koliko se implanata ugrađuje.

Najčešće pitanje – može li vilica odbaciti implante

Odgovor na ovo pitanje leži u jedno jednostavnoj činjenici – ukoliko se dobro održava oralna higijena nakon ugradnje šrafa, nema bojazni da će se stanje vilice iskomplikovati. Pravilno pranje i čišćenje zuba ključ je kako u prevenciji zubnih oboljenja, tako i u uspešnosti određenih intervencija. Zato je važno slušati i držati se uputstava stomatologa, koji ukazuje na način na koji se održava šraf, ali i krunice koje se nakon nekog vremena postave. Vilica može odbaciti implant ukoliko se oko njega stvori kamenac, od koga se upale desni, a znamo da do toga dolazi kada se ostaci hrane ne očiste dobro. Takođe, jako je važno ispoštovati i vremenski rok da sam šraf sraste sa vilicom pa tek onda da se postave krunice. Svaka procedura ima svoj redosled, pa tako i ova, te se njenim pridržavanjem dolazi i do uspešnog ishoda.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor