5 saveta za pravilno održavanje motornih testera

 

Kako biste obezbedili sebe, svoju okolinu i uspešno obavili posao, važno je da umete pravilno koristiti motornu testeru. Pored toga, ne bi trebalo zanemariti ni osnovna pravila za njeno održavanje, kako bi vam što duže trajala. Pre nego da se upustite u bilo kakav posao, najvažnije je da obezbedite sebe. Zato, nemojte biti lenji, već se svaki put pre rada osigurajte zaštitnom opremom – šlemom, zaštitom za uši, zaštitom za oči, dugim rukavicama i obućom sa čeličnim ojačanjem na prstima.

Pravilno korišćenje

Generalno gledano, za upravljanje motornom testerom postoje dva načina. Najčešće se pila tako što je deo sa lancem okrenut na dole. Takvo rukovanje omogućava stabilno držanje, kontrolu mašine obema rukama i čvrst stisak. Drugi način podrazumeva sečenje lancem na gornjem delu testere. To je malo neprirodan položaj, zato što lanac gura testeru prema vama. I pore toga, dok se pridržavate propisanih mera ovakvo sečenje je bezbedno.

Jedino bi trebalo da imate u vidu da na lancu postoji jedna tačka, tzv. zona odskoka. Nalazi se na gornjem delu testere i ako dođe u kontakt sa nečim dok je mašina usred rada, ona će se podići i odbiti ka vama. Iz tog razloga se savremeni modeli motornih testera izrađuju sa lančanom kočnicom. Ona zaustavlja lanac, ukoliko dođe do udarca, ali se uvek preporučuje oprez.

Proveravanje lanca

Prilikom pauza koje pravite u radu (a koje će vem biti vrlo potrebne, jer sečenje motornom testerom zahteva ozbiljnu kondiciju), proveravajte da li iz vaše mašine, tj. njenog motora, ne curi gorivo ili ulje. Pored ovoga, obratite pažnju i na zategnutost lanca, jer pri radu može da popusti. Proveru možete obaviti vrlo brzo i lako, tako što ćete između lanca i vodilice provući novčić. Ako jedva prolazi, onda je lanac dobro zategnut.

Neophodno oštrenje

Najjednostavnije rečeno, ako je pritisak na motornu testeru prilikom rada neophodan da bi nastavila sa radom, vreme je da je naoštrite. Oštar lanac dobro seče, bez nekog pritiska na samu testeru, dok tup ne produbljuje rez koji ste napravili. Osim toga oštra testera će izbacivati sitnu prašinu, a ne krupnu piljevinu. To vam, takođe može poslužiti kao pokazatelj. Posebno povedite računa o oštrini, jer tup lanac dodatno zagreva vodilicu i drvo, pa tako predstavlja i potencijalnu opasnost. Ne morate ga nužno menjati novim, jer postoje i kvalitetne oštrilice za lanac, koje će rešiti vaš problem.

Zaštitia lanca

Kada se motorna testera ne koristi, ukoliko je lanac izložen spoljnim efektima, može zarđati. Uz svaku testeru dolazi i navlaka za lanac, pa ne zaboravite da je upotrebite. Osim toga što ćete tako spasiti mašinu, učinićete je i generalno bezbednijom kada nije u upotrebi. Ukoliko i nemate pri sebi navlaku za model vaše testere, možete staviti i bilo koji drugi kada se uklapa.

Kvalitet goriva

Kako biste što duže sačuvali svoju motornu testeru, važno je da pravilno pripremite gorivo za nju. Najjednostavnije je da se pridržavate uputstva proizvođača za mešanje goriva. Upotrebljavajte uvek sveže gorivo ( ne starije od mesec dana), proveravajte njegovu čistoću pri sipanju i pre upotrebe obavezno promućkajte kanister.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor