Bolni mišići – bezazleno stanje ili signal za uzbunu

 Važnost bavljenja sportom ili nekim vidom rekreacije je izuzetno velika, a ogleda se u pravilnom držanju tela i njegovom opštem funkcionisanju, kao i jačanju imunog sistema.

Koliko je bitan pravilno razvijen mišićni sistem, govore u prilog činjenice da nam mišići omogućuju kretanje celog tela i pokretanje njegovih delova. Bez mišića ne bismo bili sposobni da stojimo, trčimo, sedimo, smejemo se, čak ni da trepćemo ili dišemo. 

Ukoliko se javi bol u mišićima, ona može biti simptom različitih stanja, od sasvim bezopasnih, pa do onih težih i ozbiljnijih. Bolesti mišića se mogu manifestovati kroz bol, slabost mišića ili njihovu paralizu. Uzroci ovih pojava mogu biti različiti – genetika, hormonski poremećaji, kancer, autoimune bolesti, infekcije itd. Bolesti koje napadaju čovekov mišićni sistem ima poprilično, a u daljem tekstu navešćemo neke od njih. 

Mišićni grčevi – neprijatno stanje koje trenutno „parališe“ telo

Ne postoji osoba koja nije barem jednom osetila grčeve u mišićima. Oni se javljaju iznenada i to uglavnom noću ili posle napornog treninga, a traju do nekoliko sekundi, ređe nekoliko minuta. Ukoliko se javlja povremeno, grčevi u mišićima nisu opasni, a oslobađanju od stezanja mišića može pomoći lagana masaža. Ukoliko je njihovo javljanje učestalo, trebalo bi se obratiti lekaru. 

Istegnuće i iščašenje mišića kao česta pojava

Istegnuće i iščašenje mišića podrazumeva izvlačenje ili povredu mišića i tetiva. Može biti iznenada ili tokom dužeg perioda, a dato stanje praćeno je bolovima, oticanjem bolnog mesta i teškoće pri stajanju ili kretanju. Ukoliko dođe do istegnuća ili iščašenja mišića, potrebno je obratiti se stručnom licu radi pregleda i dosta odmarati i po potrebi konzumirati analgetik protiv bolova. 

Upala tetiva – tendonitis

Upala tetiva predstavlja bolno stanje koje se može javiti u bilo kom delu tela – u laktovima, zglobovima ruku i nogu, ramenima itd. Manifestuje se kroz bolove, oticanje i osetljivost upalnog mesta, a leči se odmorom, mirovanjem i hladnim oblogama. 

Mišićna distrofija – bolest propadanja mišićnog tkiva

Mišićna distrofija predstavlja jedno od oboljenja mišića, koja spada u nasledne bolesti. Utiče na oštećenje i degeneraciju mišićnog tkiva, što uslovljava slabu pokretljivost, loše držanje tela, slabost mišića, neravnotežu i otežano obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Postoji više vrsta mišićne distrofije, ali ne i poseban lek koji bi je lečio. 

Cerebralna paraliza – ozbiljan neurološki problem

Cerebralna paraliza predstavlja oboljenje koje se javlja još tokom trudnoće ili nakon rađanja deteta. Izaziva gubljenje mišićnog tonusa u telu, pri čemu se javlja nemogućnost držanja tela, kretanja, ravnoteže. Bilo koji pokret, kao i obavljanje svakodnevnih radnji postaju veoma naporne. 

ALS – Lu Gerigova bolest

Amiotrofična lateralna skleroza ili ALS predstavlja retko neurološko oboljenje koje izaziva oštećenje i centralnog i perifernog nervnog sistema. Ovo oboljenje  se ne može izlečiti, već određenim lekovima i pomagalima nakratko usporiti. Bolest se javlja i kod mladih, a tegobe počinju nerazgovetnim govorom i smetnjama pri gutanju i disanju, praćeni su i atrofijom mišića ruku i nogu, što dovodi do otežanog podizanja ekstremiteta, sve dok se ne javi potpuna oduzetost. Osoba koja pati od ALS-a ostaje svesna i može da pokreće mišiće očiju. 

 

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor