Fizička aktivnost: Najjači lijek protiv depresije!

U studiji objavljenoj u "Američkom časopisu psihijatrije", koja je trajala 11 godina, učestvovalo je više od 22.000 zdravih Norvežana. Oni su na početku i na kraju studije odgovarali na pitanja u vezi sa psihičkim stanjem i upražnjavanjem fizičkih aktivnosti.

Rezultati su pokazali da su ljudi koji su izjavili da nisu vježbali imali 44 posto veće šanse da obole od depresije u poređenju sa ljudima koji su rekli da vježbaju sat do dva nedjeljno. Iako nije pronađena nikakva direktna veza između vježbanja i depresije, naučnici preporučuju bavljenje fizičkim aktivnostima jer one kontroliraju druge potencijalne faktore za razvoj psihičkih oboljenja poput starosti, spola, pušenja, konzumiranja alkohola i indeksa tjelesne mase.

Vježbanje ne mora biti intenzivno, kao ni dugotrajno, ističu istraživači. Ukoliko je hipoteza australskih naučnika tačna, 12 posto slučajeva depresije moglo bi se spriječi samo vježbanjem.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.