Oprema za trening. Da li je bitna?

Između mode i udobnosti većina od nas bira sredinu.

Platićemo skuplje nekoliko kompresionih helanki dizajniranih da odvode znoj i pomažu u oporavku, ali se dešava da preko nosimo staru pamučnu majicu neodgovarajuće veličine :)

Da li je zaista važno šta nosite u teretani ili na treningu?

Naučna istraživanja kažu da jeste, otkrivajući direktnu povezanost između onoga što nosimo i načina na koji treniramo, kao i našeg nivoa motivacije, pa čak i verovatnoće povrede.

Nošenje odgovarajuće odeće, uz poseban naglasak na aktivni veš, je ključno kada ste strastveni vežbač. Mnoge sportske povrede nastaju zbog nedostatka odgovarajuće opreme, uključujući odeću. Kojom god aktivnošću da se bavite, trebalo bi da se odlučite za odeću za taj određeni sport, tražeći nešto što pruža dovoljnu zaštitu od udara, naprezanja ili pregrevanja. Osetićete bol u kolenu, upalu mišića, zamor, a verovatno nećete ni pomisliti da biste to mogli sprečiti ili umanjiti uz pomoć bolje opreme.

Preporuka je investiranje u kvalitetnu kompresijsku opremu, jer ona povećava cirkulaciju i protok krvi u srce, isporučujući tako potreban kiseonik radnim mišićima, smanjujući umor i bol upravljajući akumulacijom mlečne kiseline, pomažući da se poboljša snaga, izdržljivost i oporavak.

Lagani materijali i dobro dizajnirana aktivna odeća trebalo bi da se osećaju kao druga koža, osiguravajući da se ne osećate ograničeno dok trenirate. Vežbanje u potpunoj udobnosti će vam omogućiti da se koncentrišete samo na zadatak koji imate pri ruci i da vežbate najbolje što možete.

Preporuka za aktivni veš? Moja je definitivno McDavid. Oprema koju nećete naći na svakom ćošku. ali ako imate sofisticiran ukus sigurno nećete pogrešiti.

Intenzivan trening u teretani i stara pamučna majica ne bi trebalo da idu u istu rečenicu, jer pamuk lako upija znoj i zadržava vlagu, ostavljajući vam osećaj natopljenosti znojem i nepotrebno veće težine. Trebalo bi da se odlučite za lagane, prozračne tkanine koje upijaju znoj i koje će odvući vlagu sa tela i uz koji ćete imati osećaj da ste suvi i da se osećate udobno u odeći.

Odeća može da osnaži u svakodnevnom životu, a kada je u pitanju vežbanje, doprinosi našem nivou samopouzdanja i podizanju samopoštovanja, što složićete se nije nebitno.

Najjednostavnije rečeno, kada izgledate dobro, osećate se samopouzdanije, tako da ulaganje u opremu za teretanu u kojoj se osećate kao deo može vam pomoći da se osećate bolje u teretani i da zaista nemate prepreku da maksimalno jako trenirate.

Niskokvalitetna i često jeftina aktivna odeća može da sadrži tkanine koje iritiraju kožu, izazivajući osip i svrab tokom vežbanja. Vežbanje povećava dotok krvi u kožu, a to takođe može dovesti do svraba. Problemima sa kožom mogu doprineti i znoj, dehidracija, nošenje uske odeće koja sprečava vašu kožu da diše i pranje odeće za vežbanje jakim deterdžentima.

Intenzivne vežbe takođe mogu da izazovu začepljenje znojnih žlezda, što dovodi do osipa koji svrbi, pa se pobrinite da se odlučite za lagane, prozračne tkanine koje održavaju vašu kožu hladnom.

Ništa te ne motiviše da ideš u teretanu više od nove opreme. Ne samo da ćete se osećati dobro, već ćete i izgledati dobro, a to je nešto što želite kada ste okruženi ogledalima u teretani.

Kvalitetnom opremom dugoročno ćete uštedeti, jer ćete opremu najboljeg kvaliteta sigurno duže nositi.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor