Četiri često postavljana pitanja u vezi sa SEO optimizacijom 

 

Bilo da je neko početniku u biznisu ili da se preduzetništvom bavi od ranije, čuo je za prednosti i benfite koje SEO optimizacija nosi sa sobom. 

Reč je o optimizaciji sajta preduzeća koja podrazumeva skup različitih procesa i teško je dati jednostavnu definiciju. Ali glavni cilj je isti – a to je da određeni sajt ima što bolju poziciju u Google pretrazi. 

U ovom složenom procesu vlasnici preduzeća mogu se susresti sa mnogobrojnim pitanjima i dilemama, a mi vam ovde nudimo odgovore na nekoliko najčešćih. 

Koje generalne informacije treba znati?

Krenimo od definicije - najjednostavnije rečeno SEO optizimaciju obuhvata skup radnji i procesa koje se obavljaju u cilju što boljeg rangiranja sajta ili web stranice na internet pretraživačima kako bi se time povećala njihova vidljivost kada korisnici pretražuju relevantne ključne reči i upite. 

Ključ je u povećanju organskih poseta ili tzv. organskog saobraćaja prema sajtu po nizu ključnih reči. Organski znači da dolazi od prirodnih unosa na Google, a ne od plaćenih oglasa, i njen udeo odgovara u proseku oko 53% ukupnog saobraćaja na sajtu.

A ako se vaša stranica odnosno sajt organski rangira na pretraživačima taj saobraća je u suštini besplatan (barem u smislu cene po kliku). Ipak je neophodno ulaganje u veštine i resurse da bi se uradila SEO optimizacija sajta.

Kako pronaći ključne reči koje ljudi pretražuju kako bi došli do sajta vašeg preduzeća?

Danas su i u svetu i kod nas dostupne firme koje se bave SEO optimizacijom sajtova za razne vrste preduzeća. Kada je ovaj posao dobro urađen, njegovi razultati su javno vidljivi i prate se kroz vreme. 

Ovaj posao nije lak i jednostavan kao što zvuči zato je najbolje da ga poverite onima koji to rade najbolje i čije je to glavno zanimanje. Konkretno i ovaj posao traženja ključnih reči je na njima. To je analitički deo koji podrazumeva detaljno istraživanje ključnih reči u vašoj oblasti poslovanja. 

Ovo predstavlja najvažniji deo posla jer se na osnovu toga kasnije razvija SEO strategija i planira kako će se dalje raditi. 

Ako to želite da uradite sami u tome vam može pomoći Google-ov planer ključnih reči i druge alatke slične tome. Oni vam mogu omogućiti da dobijete predloge ključnih reči u vezi sa vašom uključujći i njihov mesečni obim pretrage. 

Koliko vremena je potrebno da bi se poboljšalo rangiranje na Google-u?

Još jedno u nizu često postavljanih pitanja jeste koliko vremena je dovoljno da biste mogli da vidite da je vaš sajt bolje rangiran u pretrazi. Na žalost, ne postoji tačan odgovor na to pitanje, već odgovor zavisi od mnogo faktora. 

Nerealno je očekivati da će rezultati doći preko noći. Potrebno je vreme za to jer Google rangira relevantne sajtove organski. Dakle, pozicija i bolji rang moraju se zaslužiti dobrom SEO optimizacijom. 

Realno je da u periodu od šest meseci do godinu dana rezultati treba da budu vidljivi ali naravno uz to da SEO optimizacija bude urađena profesionalno, da se kontinuirano prati i nadograđuje, od toga kakva je konkurencija i tome šta rade drugi i tome slično. Brže se rangiraju oni termini koji se vezuju za lokacije (lokalni) od onih opštijih termina. 

Da li društvene mreže i mediji utiču na povećanje ranga web stranice?

Moramo reći da je reč o zabludi da objavljivanje i šerovnje na društvenim mrežama pomaže u boljem rangiranju sajta na pretraživačima. Zapravo, oni ne doprinose direktnom rangiranju, ali prezentovanje na društvenim mrežama svakako povećava izloženost brenda. 

Tačnije rečeno, oni indirektno utiču i pomažu u izgradnji imidžu i transparentnosti vašeg brenda. Međutim udeli na društvenim mrežama nemaju mesto u SEO optimizaciji. Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor