Crna Gora: Percepcija Građana o Miješanju Trećih Strana u Izborne Procese

Istraživanje naručeno od strane Misije Evropske organizacije za bezbjednost i saradnju (OSCE) u Crnoj Gori otkriva značajne uvide u percepciju i povjerenje javnosti u izborne procese, s posebnim fokusom na Državnu izbornu komisiju (DIK).

Glavni Zaključci

  • Vjerovanje u Miješanje: Više od polovine građana (52,9%) nije uvjereno ili nije sigurno da treće strane vrše miješanje u izborne procese u Crnoj Gori. Ipak, gotovo četvrtina građana (23,5%) vjeruje da takvo miješanje postoji, pri čemu neki ispitanici navode Srbiju (23%), Evropsku uniju (18,2%), ili Sjedinjene Američke Države (16,3%) kao potencijalne izvore takvog miješanja.

  • Izborna Prijevara: Iako je primijećen porast povjerenja u tačnost brojanja glasova na izborima (64,4%), visok procenat ispitanika (69%) i dalje smatra da je izborna prijevara problem u sprovođenju izbora, mada je taj procenat smanjen u odnosu na prethodnu godinu.

  • Potreba za Izbornom Reformom: Skoro polovina ispitanika (46,5%) vjeruje da je hitno potrebna izborna reforma, dok je manje od trećine (32,4%) mišljenja da je takva reforma uopšte potrebna.

  • Sastav Državne Izborne Komisije: Većina ispitanika (60%) smatra da bi DIK trebao biti sastavljen od nezavisnih stručnjaka, dok samo 10,1% preferira da bude sastavljen od predstavnika političkih stranaka.

  • Povjerenje u DIK: Značajan broj ispitanika (85,9%) vjeruje da rad DIK-a utiče na demokratsku prirodu izbornih procesa i javno povjerenje u izbore u Crnoj Gori.

Zaključak

Istraživanje OSCE-a pruža važne uvide u percepciju građana o izbornim procesima u Crnoj Gori, ističući potrebu za daljim unapređenjem integriteta i transparentnosti izbora, kao i potrebu za snažnim nezavisnim institucijama koje nadziru izborne procese.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.