Da li ste sigurni kome izdajete stan?

Svima nama kojima je iznajmljivanje stanova posao, često pomislimo da li smo napravili dobar izbor u odabiru podstanara. Možda je trebalo više da se raspitam o toj osobi, šta ako ode iz stana, a ne plati mi kiriju. Kroz glavu nam prolaze razna pitanja, a odgovore na njih možemo saznati jedino ako pustimo novu osobu da živi u našem stanu. Vremenom ćemo saznati da li smo bili u pravu ili ne. 

Međutim da biste sebe bar delimično zaštitili, ističemo par smernica koje možete slediti. 

Prvo i prvo - pogledajte dokumenta 

Ovo bi trebalo da bude kao dobar dan kad u svoju nekretninu puštate nepoznatu osobu. Zatražite joj dokumenta da biste se uverili u njen identitet, a najbolje bi bilo da uslikate njenu ličnu kartu, za svaki slučaj, ukoliko se desi nešto nepredviđeno i neprijatno u vašem stanu. 

Ili ako se podstanar odseli, ne plati vam kiriju, a pritom vas ne obavesti o tome. Tada se konsultujte sa nadležnim organima i priložite im dokumentaciju na pregled, koja će im pomoći da kontaktiraju i nađu vašeg bivšeg podstanara. 

Angažujte advokata za imovinsko pravne odnose

Kada je u pitanju iznajmljivanje stanova, advokati za imovinsko pravne odnose bi vam mogli biti od pomoći. Kako? Kada potpišete ugovor sa budućim podstanarom, bićete sigurni što se tiče vaše imovine. Advokat za imovinsko pravne odnose zna koje sve članove ugovor treba da ima da biste potpuno zaštitili svoja prava. 

S druge strane, advokati vam mogu pomoći i prilikom prikupljanja papirologije, koja ume biti veoma konfuzna za one koji nisu u pravnom svetu. 

Agencija za nekretnine vam može biti od koristi

Kada se pretražuje iznajmljivanje stanova na Halo oglasima, uglavnom ćete videti nekretnine koje se izdaju podsredstvom agencija. To znači da agencija uzima proviziju za svaki izdat stan, ali s druge stane, vlasniku stana garantuje veću sigurnost. Naime, agencija za nekretnine će budućem podstanaru postaviti osnovna pitanja o prebivalištu, o zanimanju, koliko dugo planira da ostane u tom stanu i slično. I ono što je veoma važno, ukoliko dođe do dogovora između obe strane, dolazi do potpisivanja ugovora. Dakle, agencija za nekretnine vam obezbeđuje veću sigurnost nego da sami tražite podstanara. 

S druge strane, kada angažujete agenciju za nekretnine, ona će vam znatno brže naći novog podstanara, a pritom nećete morati da gubite vreme na duge razgovore i propitivanja. 

Da zaključimo… 

Iznajmljivanje stanova, iako se čini, nije uopšte lak posao. Nekada može biti uspešno završen, a nekada propraćen stresom zbog nepredviđenih stvari, od kojih smo neke gore pomenuli. Stoga, neka vam advoakti za imovinsko pravne odnose ili agencija za nekretnine budu jedan od izbora pri sledećem nalaženju novog podstanara. 

Imajte na umu da jedan podstanar nekad može da vam pruži sjajan period, bez ikakve brige, dok sledeći podstanar može biit prava noćna mora. Takođe, da se komšije ne bi žalile na vašeg sledećeg podstanara, raspitajte se da li je student, pravi li noćne žurke u svom stanu i slična pitanja koja su od značaja za vas i okolinu. 

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor