Da li ste spremni za nebeski fenomen: Plavi mjesec 31. jula?

Prekosutra se pripremite na relativno rijedak fenomen koji se dešava svake, u prosjeku, dvije godine i sedam mjeseci; u pitanju je tzv. 'plavi Mjesec', termin kojim se opisuje slučaj kada se pun Mjesec pojavi dva puta u jednom kalendarskom mjesecu.

Ako se nešto neobično dogodi u petak - znajte da će mnogi okriviti Plavi mjesec.

Pojava 'plavog' Mjeseca posljednji je put zabilježena u avgustu 2012. godine. Mjesec će dosegnuti punu fazu u petak u 12.42 sati.

Plavi mjesec zapravo nije plave boje. Ovaj termin se povezuje sa ekstra punim mjesecom, odnosno to je uštap koji se pojavljuje po drugi put u istom kalendarskom mjesecu, a ime i značenje je dobio zahvaljujući grešci.

U historiji je termin “plavi mjesec” bio korišten za iracionalne događaje. On nije inače plav, no zbog određenih čestica, izgleda kao da je poplavio (ili čak dobio neku drugu boju). Recimo, veže se za strašnu erupciju vulkana Krakatoa, kada je otočić zbrisan sa lica zemlje. Ostao je manji dio - Rakatu. Zbog vulkanskih čestica, te je 1883. godine mjesec stalno bio "plav", prenosi CNN.

Izreka "once in a blue moon" (jednom za vrijeme plavog mjeseca) kaže se kada ste dovoljno (ne)sretni da za vrijeme svog životnog vijeka, doživite neku tako rijetku pojavu.

Dok se u prvoj polovini 20. vijeka odnosio na treći puni mjesec u jednom godišnjem dobu, koje je imalo četiri umjesto uobičajena tri uštapa. Tokom vremena se definicija “plavog mjeseca” izobličila.

Astronomi ukazuju da “plavi mjesec” postoji jer naš kalendar nije savršeno usklađen sa lunarnim mjesecima. Našem satelitu treba 29,5 dana da napravi orbitu oko Zemlje, a tokom tog vremena mi posmatramo njegove različite faze. Tako kalendarski mjeseci, osim februara, imaju 30 ili 31 dan, pa povremeno dva uštapa uđu u jedan kalendarski mjesec. Sljedeći put će ponoviti tek u januaru 2018. godine.

A kada je pun mjesec, pa još i plav, sve je moguće. Brojna narodna vjerovanja su vezana upravo za pun mjesec!

Ova pojava je mnogo puta opjevana, no najpoznatija je izvedba Elvisa Presleya.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.