Da li je dovoljan miris kafe za razbuđivanje?

Da li je dovoljan miris kafe za razbuđivanje?

Mnogi bez nje ne mogu da započnu jutro, a dok je pojedinima dovoljan samo gutljaj, drugima su neophodni "galoni" ovog napitka da bi "otvorili" oči. Međutim, najnovije istraživanje pokazuje da kafa razbuđuje i samo svojim mirisom.

Nova studija koja se bavi efektima aroma kafe i aktivnostima mozga pokazala je da učinak i produktivnost ima i sam miris najpopularnijeg toplog napitka, prenosi britanski portal “Metro”.

Po najnovijem istraživanju, ako slučajno ne volite ukus ovog napitka, dovoljno je samo da osjetite miris skuhane kafe i već ćete biti spremni za posao.

Istraživači Stivens biznis škole iz Nju Džersija razdvojili su 114 učenika u dvije grupe – jednu su izložili mirisu, a drugu ne, te su zaključili da im je samo udisaj kafe pomogao da se razbude i da vjeruju i očekuju da će bolje raditi.

Kafa ne samo da razbuđuje, već daje i energiju, a ispitanici koji su pomislili da će uspješnije obavljati posao kada popiju ovaj napitak ne samo da su to predvidjeli, već su zaista i bili produktivniji.

“Zanimljivo je što je miris kafe pomogao ljudima da bolje funkcionišu na analitičkim zadacima, ali i to što su mislili da će biti bolje. Pokazali smo da je ovo istraživanje barem djelimično odgovorno za njihovu poboljšanu performansu”, rekla je istraživačica Adriana Madžharov.

Izvor

1 comment
Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave