Google planira da pokrene cenzurisanu verziju svog pretraživača za Kinu

Google planira da pokrene cenzurisanu verziju svog pretraživača za Kinu

Googleova matična kompanija Alphabet Inc. planira da pokrene cenzurisanu verziju svog pretraživača za Kinu, koja bi blokirala određene stranice i pojmove, javio je portal The Intercept pozivajući se na Googleove interne dokumente i ljude upućene u taj projekt.

Projekt ima kodno ime “Dragonfly” i na njemu se radi od proljeća 2017. godine. Portal dodaje da je u decembru prošle godine primjećen napredak na tom projektu, poslije sastanka izvršnog direktora Googlea Sundara Pičaija i visokog zvaničnika kineske vlade.

Pojmovi za pretraživanje koji se tiču ljudskih prava, demokratije, religije i mirnih protesta biće na crnoj listi riječi nove aplikacije za pretraživanje, koja je, kako navodi The Intercept, već pokazana kineskoj vladi.

Konačna verzija pretraživača mogla bi da bude pokrenuta u narednih šest do devet mjeseci, ali se čeka zvanična dozvola kineskih vlasti.

Iz Googlea su odbili da komentarišu pojedinosti, ali su napomenuli da su pokrenuli niz mobilnih aplikacija u Kini, kao i da rade sa lokalnim programerima kako bi održali svoju prisutnost u tom dijelu svijeta.

Kineska državna agencija za internet (engl. Cyberspace Administration of China) nije odmah odgovorila na zahtjev agencije Rojters za komentarom. Glavna Googleova platforma za pretraživanje je, zajedno sa YouTubeom, blokirana u Kini, ali i pored toga globalni internet gigant pokušava da se probije u Kinu.

Google se u januaru pridružio ulaganju u platformu na kojoj korisnici mogu uživo da prenose igranje mobilnih igara, nazvanu Chushou. Početkom jula pokrenuli su igru povezanu sa vještačkom inteligencijom na društvenoj mreži WeChat, koja je u vlasništvu kompanije Tencent Holding Ltd.

2 komentara
Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave