Kako probuditi maštu i kreativnost kod djece

Kako probuditi maštu i kreativnost kod djece

Razvijanje kreativnosti se podstiče upotrebom mašte, a nesumnjivo je da to veoma pozitivno utiče na razvoj djeteta.

Kako bi djeca razvila kreativnost, roditelji bi trebalo da im dozvole da što više koriste maštu čak i ako to neretko podrazumjeva takozvani “kreativni haos” u vidu ižvrljanih stranica neke knjige, poda i razbacanih igračaka. Razvijanje kreativnosti se podstiče upotrebom mašte, a nesumnjivo je da to veoma pozitivno utiče na razvoj djeteta. Sigurno je da svako djete u sebi nosi kreativnost, a zadatak roditelja, kao i okruženja djeteta uopšte, svakako je da mališanima pomognu da razviju svoju maštu.

Ponekad se dešava da mama i tata nesvjesno sputavaju dječju kreativnost tako što ih opominju i često viču na njih ukoliko su na primer vodenim bojama umazali i sebe i sofu u sobi. U tom slučaju je najbolje prijaviti svog mališana na brojne radionice za decu koje podstiču kreativnost, jer će sa mališanima na radionicama raditi stručnjaci, a ujedno ćete sačuvati svoj dom od dječjeg kreativnog loma.

Omogućavanje djeci da koriste svoju maštu je veoma korisno za sam detetov razvoj, čak i usled straha da djeca neće moći da raspoznaju granicu između zamišljenog i stvarnog. Psiholozi navode da je upravo to što im se dozvoljava da maštaju, idealan način da im se objasni i da sami shvate šta je mašta a šta stvarnost. U nastavku teksta ćete imati priliku da saznate kako je sve moguće probuditi maštu i kreativnost kod djece.

Dete kao ravnopravan član porodice

Kako bi se dete osjećalo prijatno i dovoljno slobodno da koristi svoju maštu, veoma je bitno da ga članovi porodice tretiraju kao ravnopravnog sebi. Uključite ga u porodične odluke, te mu postavljajte pitanja kako bi ono imalo osjećaj da je nešto bitno uradilo, kao i da izrazi svoje mišljenju u vezi sa situacijom u kojoj se nalazite. Neka pitanja budu u skladu sa godinama deteta, ali i sa polom deteta. Na taj način ćete doprineti tome da se dete osjeti dovoljno bitnim, važnim i odraslim što će ujedno povoljno uticati na dječju maštu.

Iako će se nekada desiti da vam dete odgovara nepovezano kao da nije razumjelo postavljeno pitanje, ne brinite, to je normalno pogotovo ukoliko je dete mlađe. Ono što je važno je da mališani razmišljaju o raznim temama, jer im se na taj način podstiče mašta i razvija kreativnost. Sa djecom u komunikaciji treba biti strpljiv, jer pažnja, strepljenje i razumijevanje u odnosu sa mališanima je jedini recept da razvijanje kreativnosti urodi plodom.

Igranje uloga sa djecom

Slobodna igra sa djecom je idealan način da se rasplamsa skrivena kreativnost kod djece. Naime, ono što najmlađi najviše vole su igre koje podrazumijevaju igranje uloga, te je vrlo verovatno da djecu nekada čujete ili vidite kako se igraju sa lutkama ili autićima a da u isto vrijeme oponašaju vas ili vašeg partnera. Takođe, ono što doprinosi razvoju mašte svakako su priče i bajke za djecu koje će tjerati mališane na razmišljanje, ali i razumijevanje svih dešavanja oko njih.

Ukoliko vaša djeca imaju poteškoća u pronalaženju ideja za ovakom igrom, možda su im potrebne određene igračke kao rekviziti. Ali u kupovini igračaka treba biti pažljiv kako se dete ne bi previše razmazilo. Neretko jedna stolica i čaršav mogu biti dovoljni kako biste napravili šator i zajedno sa detetom osmislili ceo scenarije igre, pa tako postali gusari koji idu u potragu za blagom ili hrabro spašavali ljude u nevolji na nekoj planini.

Igračke koje podstiču kreativnost kod djece

Kada dete zatraži neku novu igračku, vrlo je verovatno da se roditeljima podigne kosa na glavi jer uglavnom ne znaju gdje će sa već postojećim igračkama. Ali treba imati razumijevanja i ispunjavati dječje želje. Naime, igračke su uglavnom veoma bitne kada je u pitanju podsticanje mašte i kreativnosti kod djece.

Lego kocke su namenjene i djevojčicama i dječacima i mogu se birati u skladu sa uzrastom, a veoma su pogodne za dječju kreativnost jer teraju mališane da ređaju, grade i prave sve što zamisle bez šablona. Moguće je da će krajnji rezultat biti nešto što nikako ne liči na avion, ali ukoliko vaše dete kaže da je to avion, onda zasigurno i jeste avion koji verovatno leti na nekoj izmišljenog planeti Mag za koju samo oni znaju.

Kreativne radionice za djecu – mesto gde se rađa i razvija kreativnost

Za razvoj kreativnosti i podsticanje mašte neophodno je da dete bude u kreativnom okruženju sa puno svjetla i prostora, te ne čudi što veliki značaj imaju vrtići kada je razvoj kreativnosti i mašte kod mališana u pitanju. Ali, kako postoje mališani koji ne idu u vrtić, ne treba brinuti. Postoji veliki broj dječjih igraonica, radionica i školica kreativnosti gde možete upisati svoje dete i na taj način mu obezbediti kreativno okruženje.

Kreativne radione za djecu postoje za sve uzraste i podrazumijevaju slikanje, crtanje, pevanje, glumu, ples, sport. U ovakvim radionicama djeca kroz igru i zabavu uče mnogo toga u zavisnosti za šta se opredele. Veoma je često da se baš na dječjim kreativnim radionicama uoči dječji talenat. Ono čemu ovaj tip radionice doprinosi djeci nesumnjivo je razvoj kreativnosti i mogućnosti da ispolje svoju maštu na zabavan način.

Odnos roditelja i djece je ključan kada je razvoj mašte i kreativnosti kod mališana u pitanju. Potrebno je slušati svoje djete, gledati na djecu kao na sebi ravne, izgraditi povjerenje i zasigurno imati dosta strpljenja i razumijevanja kako bi se djete opustilo i razvijalo u pravog malog čovjeka.

2 komentara
Anica
Anica
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori