10 načina da rasplamsate svoju skrivenu kreativnost

10 načina da rasplamsate svoju skrivenu kreativnost

Kreativnost ne mora uvek da bude urođena, ponekad se može i razviti a evo i kako.

Kreativnost je mentalni proces koji uključuje stvaranje inovativnih ideja, prilika ili rješenja. Odavno postoji teorija da je svako ljudsko biće po svojoj prirodi kreativno, ali da se svi razlikujemo po tome na koji način usmeravamo svoju energiju i da li razvijamo svoju kreativnost ili ne. Postoje trenuci u kojima i najkreativniji umovi zastanu u svojoj kreativnosti. Evo kako da to promenite i rasplamsate svoju kreativnost.

Crtajte po papiru bez određenog cilja

Iako nas cijeloga života uče da žvrljanje ne vodi ničemu, to zapravo nije tačno.

Crtanje bez cilja ne znači nedostatak fokusa, već vam može pomoći da ostanete prisutni u trenutku i da bolje organizujete svoje misli.

Čak su i neki od najpoznatijih ljudi poput Stiva Džobsa ili Hernija Forda na ovaj način podsticali svoju kreativnost.

Crtanje nam može aktivirati jedinstvene neurološke puteve, dovodeći tako do novih uvida i kognitivnih otkrića.

Neke kompanije čak i tolerišu ovaj način odmaranja od posla, jer rukovodioci razumeju koliko je kreativnost važna za svaku struku.

Upišite se na neku od kreativnih radionica

Kreativnost cvijeta čim izađete iz svoje zone komfora i otvorite se za nova saznanja i nova razmišljanja.

Postoji puno kreativnih radionica koje mogu da vam donesu nalet kreativnosti.

Ovo je vrlo važno ako živite u velikom gradu u kom vlada stres i ne možete da izbegnete tu atmosferu. Pravi način da se opustite jeste da krenete na kreativne radionice u Beogradu i ponovo se vratite u sklad sa samim sobom.

Stvorite pravo okruženje

Istina je da svaki pojedinac može biti kreativan. Jednostavno stvorite pravo okruženje, stimulans i podršku.

Deca su preplavljena kreativnom energijom upravo zato što još nisu naučili da se plaše kritike svojih vršnjaka. Kada odrastu ona budu suočena sa idejom da ako se ne sviđaju drugima, to odmah znači da su neuspešni. Iako ovo apsolutno nije istina, to je glavni razlog zašto je neuspeh tragičan kod odraslih.

U odgovarajućim uslovima nemoguće je da se ne opustite i ne razvijete kreativnost.

Zbog toga kompanija “Google” vodi računa da zaposlenima pruži zabavne uslove kao što su tereni za odbojku na pesku i igralište za odrasle. Cilj je stvoriti okruženje koje zaposlenima omogućava da se opuste i iznesu svoje mišljenje bez opterećenja ili osuđivanja.

Pokrenite svoje telo

Iako tradicionalni način razmišljanja podrazumeva borbu mišljenja i statično rešavanje problema, danas imamo dokaze da je to potpuno pogrešan način.

Ako želite da pokrenete svoju kreativnost, potrebno je da takođe pokrenete i svoje telo.

Probajte nove pristupe kreativnom rešavanju problema.

Fizički pomerite svoje telo i razmotrite svoj problem sa različitih lokacija. Pokazalo se da fizičko kretanje pozitivno utiče na kreativno razmišljanje.

Postoji više tačnih odgovora

Budite svijesni toga da ne postoji samo jedno jedino rešenje bilo da se radi o problemu ili o inovativnim idejama koje morate da smislite.

Zato ne osuđujte sebe zbog ideja koje vam se ne dopadaju, nego razmišljajte o što široj slici.

Počnite na sve da gledate kao na izvor inspiracije

Potpuno je uredu da imate kreativnu blokadu, ali nije okej da sjedite i patite zbog toga, misleći da čete tako nešto da rešite.

Umesto što očajavate, pustite neki film, čitajte knjigu, prošetajte psa, popijte kafu u omiljenom kafiću i obratite pažnju na detalje, sve može biti inspiracija ako se opustite i date sebi šansu da vam nove ideje padnu na pamet na novi način.

Neki naučnici čak tvrde i da miris omiljene kafe ili jela može biti pravi okidač za nove ideje.

Pustite muziku

Ako je nešto izvor dobre energije i sjajnog raspoloženja, to je svakako muzika.

Iako možete slušati vrstu muzike koja vama najviše prija, naučnici tvrde da je barokna muzika upravo ono što će vam najlakše pomoći da budete kreativniji.

Pustite Vivaldijevo delo “Četiri godišnja doba”, jer ova vrsta muzike sinhronizuje moždane valove na oko 60 sekundi i tako proizvodi frekvenciju koja je povezana sa povećanim alfa valovima, što će, praktično rečeno rasplamsati vašu kreativnost.

Meditirajte

Ovo ne mora nužno da znači da sjedite u tišini i samo dišete, možete primeniti i druge vrste meditacije poput trčanja, plesanja, slaganja slagalice, bojenja bojanke, posmatranja prirode, deteta, psa… Opcije su bezbrojne, a delotvornost je zagarantovana, jer ćete na ovaj način smiriti svoj um i tako dopustiti novim idejama da dođu do vas.

Izbegavajte gužvu

Jedini način da rasplamsate kreativnost jeste da se osamite i da radite nešto što volite. Sigurno nećete biti mnogo kreativniji ako sedite u koloni vozila i čekate da pređete most ili ako se nalazite u redu u pošti.

Zato, kada želite da probudite svoju kreativnu stranu, izbjegnite sve situacije u kojima susrećete gomilu ljudi, jer one neće dopustiti vašem mozgu da se opusti, a samim tim ćete blokirati svoje ideje.

Probudite svoju desnu hemisferu mozga

Sigurno već znate da je naš mozak podijeljen na dvije hemisfere i da je lijeva zadužena za logiku, a desna za kreativnost.

Dobre vijesti su da možete probuditi svoju desnu stranu mozga tako što ćete pokretati levu stranu tela, jer desna hemisfera kontroliše pokrete na lijevoj strani, a lijeva na desnoj strani.

Skakućite na lijevoj nozi, dišite kroz lijevu nozdrvu, pišite lijevom rukom…

Takođe, već smo pominjali meditaciju, a ona posebno utiče na desnu hemisferu i pokreće njenu aktivnost.

2 komentara
Anica
Anica
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori