Kupovina stana – na šta obratiti pažnju?

Kupovina stana – na šta obratiti pažnju?

Prilikom kupovine stana treba obratiti pažnju na više važnih karakteristika stana. Potrebe kupaca su individualne, u tekstu smo pokušali da objasnimo ono što je zajedničko svim budućim kupcima.

Na šta je važno obratiti pažnju prilikom kupovine stana?

 

Prilikom kupovine stana treba obratiti pažnju na više važnih karakteristika stana. Potrebe kupaca su individualne, u tekstu smo pokušali da objasnimo ono što je zajedničko svim budućim kupcima.

 

Dobra lokacija – jedna od važnijih odluka za kupovinu stana

 

Dobra lokacija omogućava kvalitetniju svakodnevnicu, bilo da tražite stan za stanovanje ili izdavanje, dobra lokacija će uvek biti skuplja, ali isplativija varijanta. Delovi grada koji su razvijeni ili su u fazi razvoja i imaju odličnu budućnost, pravi su izbor lokacije.

 

Centar grada nije uvek najtraženiji kada je u pitanju kupovinu stanova. Pod dobrom lokacijom se može smatrati i naselje na periferiji, međutim, naselje bi trebalo da ima odličnu povezanost sa drugim delovima grada, sve sadržaje koje olakšavaju svakodnevnicu i odražavaju kvalitet života. U pitanju su prodavnice, tržni centri, institucije, kafići i slično. Mnoga naselja su dobila dobar imidž u gradu iako nisu blizu centra. Prednost života van centra je tišina koju pružaju za porodičan život. Investitori imaju veliki broj projekata novogradnji na lokacijama gde je lakše naći plac, u delovima grada koji imaju dobru budućnost, prodaju stanove pre završetka gradnje i znaju da će kupci pokazati veliko interesovanje. 

Kada imate ispunjene uslove da kupite stan i odaberete odgovarajući, nemojte dugo čekati ukoliko je sve kako treba. Stanovi se prodaju brzo kada su na dobroj lokaciji i kvalitetne gradnje. Treba reagovati na vreme, potpisati ugovor i dogovoriti se kada će biti predata kapara za kupovinu nekretnine. Samo tako će shvatiti ozbiljno vašu nameru.

 

Kvalitetni materijali za gradnju – proveriti pre kupovine stana

 

Bilo da se kao kupac opredelite za starogradnju ili novogradnju, potrebno je videti stvarno stanje i analizirati materijale od kojih je zgrada izgrađena. Kod starogradnje, posebno treba obratiti pažnju na instalacije, vodovod, kanalizaciju i slično. Zidovi, krovovi i podovi su takođe neki od važnih stvari koje treba proveriti.

 

Kada je u pitanju novogradnja, važno je da je investitor pouzdan. Pored nego što poverujete investitoru, bilo bi dobro da se konsultujete sa stručnjacima. Zgrade koje imaju upotrebnu dozvolu su uglavnom pravno regulisane, ali mnogi kupci se opredeljuju za kupovinu stana koji je u izgradnji i planiran je završetak gradnje za narednu godinu. Iz tog ugla je jako je važno naći pouzdanog investitora i definisati dobar ugovor sa njim.

 

Veličina i struktura stana – ugodnost i komfor stanovanja

 

Treba na vreme predvideti koja struktura odgovara, kao i kvadratura. Postoje i manji stanovi koji su fuknionalni, tako da treba dobro razmotriti lične potrebe bar u bloskoj budućnosti. Često se dešava da kupci kupuju prvi stan, pogreše sa strukturom ili rasporedom prostorija i nakog nekog vremena prodaju stan kako bi kupili veći. Kod stana koji služi kao investicija ili privremeni smeštaj, ovo neće predstavljati problem. 

 

Troškovi stana – definisati na vreme buduće troškove

 

Ukoliko kupujete stan u starogradnji i ne predvidite na vreme koliko ulaganja novca i vremena je potrebno za sređivanje stana, to vam može napraviti nepredviđene troškove.

 

Ukoliko stan ima dosta veću strukturu nego što je potrebna kupcu, takođe može doći do neprediđenih troškova ili do više čekanja kada je u pitanju izdavanje stana. Ako stan ima dobru lokaciju i može služiti kao poslovni prostor, onda se može isplatiti da donosi sa sobom određene troškove, ali će kupac ipak profitirati.

 

Centralno grejanje u većim stanovima je često problem i mnogi kupci se opredeljuju za stan bez cedntralnog grejanja. Sa druge strane, mnogi kupci centralno grejanje smatraju neophodnim i jedninom prihvatljivom opcijom.

 

Dozvole i prava – pravno bezbedna kupovina stana

 

Sa agentima ili advokatom proverite vlasništvo nad stanom i sve bitne stavke koje omogućavaju da bez ikakvih problema prenesete vlasništvo, da sa prenošenjem vlasništva nemate nikakve probleme i dodatne troškove.

 

Stručnjaci će obaviti sve što je potrebno da se stan kupi sigurno. Ugovor je jako važan i treba da štiti obe strane. 

 

Ovo su osnove na koje je važno obratiti pažnju, za sve dodatno potrebno je obratiti se stručnjaku. Svi stanovi imaju svoju vrednost i svaki stan ima svog kupca, sve je stvar ličnih ukusa i trenutnih potreba kupca. Kupac će razmotriti dobro lokaciju i okruženje, kao što su komšiluk i slično, jer je to takođe ono što kupcu može narušiti mir bez obzira na lokaciju i ostale važne ispunjene uslove.

 

Avatar
Natasa R
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave