Šta kažu TV servisi o najčešćim kvarovima televizora?

                          Šta kažu TV servisi o najčešćim kvarovima televizora?

 

Televizor je uređaj bez koga ne umemo da funkcionišemo. Čak i oni koji su u prošlom veku bili skeštični, do sada su se već navikli i ne mogu bez njega. Iz tog razloga kada se televizor pokvari, cela porodica nekako utihne. Zato smo pitali TV servisere koji su najčešći kvarovi i da li ikako možemo da ih sprečimo, ili bar maksimalno prolongiramo?

Neće grom u… televizor

Naučeni smo od malena da kada vidimo da se sprema nevreme, naročito leti, kada naglo počne da seva i grmi, mi gasimo uređaje. I zaista nije mit da gromovi imaju ogromnu snagu kojim mogu razoriti naš elektro sistem i da naše uređaje i aparate od toga ne može ni gromobran da spasi. Oni su vrlo osetljivi i pošto troše miliampersku struju, ne mogu da podnesu povećanje influense, koja se stvara u području udara groma. Ono što dodatno komplikuje situaciju su antene na krovu i kablovski vazdušni vodovi.

Koliko će oštećenje pretrpeti televizor zavisi pre svega od toga da li je elektronsko pražnjenje u njega dospelo preko elektro instalacije od 220V ili preko antene ili HDMI kabla. Ako je do kvara došlo preko instalacije, onda će se kvar manifestovati na mreži. Sanacija ovakve štete je moguća u TV servisima, nije skupa i svodi se na zamenu elektronskih komponenti. Ukoliko dođe do ozbiljnih kvarova na mreži, kada izgore komponente i ploča, popravka je i skupa i besmislena. O istom problemu je reč i ukoliko dođe do kvara preko signalnih kablova (antena, HDMI). Procenu štete najbolje je proveriti u samom TV servisu.

Plava slika, znak za uzbunu

Generacije televizora sa LED osvetljenjem od 2017. godine koriste nove tehnološke mogućnosti u pogledu osvetljenja. To za posledicu ima pojavu specifičnog kvara koji se manifestuje kao delimično ili potpuno plava slika. U TV servisu u Novom Sadu, Beogradu i Nišu su saglasni oko jednog – pozadinsko LED osvetljenje kod ovih televizora vremenom strada i do ovog kvara kad-tad mora doći. U TV servisu Novi Sad ističu da se problem neretko javi dok je televizor još uvek pod garancijom. Može se dogoditi da isprva nedostatak počne da se manifestuje sporadičnom pojavom plavičastih krugova. Oni se vremenom šire, dok se ne počnu prostirati preko celog ekrana. Važno je javiti se u TV servis što pre, radi bezbolnijeg otklanjanja problema, a i zato što ta plava svetlost ima vrlo jako UV zračenje i mnogo šteti očima. Rešenje je zamena celog pozadinskog osvetljenja, ali po fabričkim parametrima. Bilo koje LED diode neće rešiti problem. Predračun će nam sugerisati da li je isplativo ulagati u tu popravku televizora ili je pametnije kupiti novi.

Savet servisera uvek para vredi

Raniji LCD televizori kao pozadinsko osvetljenje koristili su neonke i to je garantovalo njohov rad bar jednu deceniju. Pošto LED televizori za pozadinsko osvetljenje imaju LED diode,koje relativno brzo pregorevaju, često rade jedva onoliko, kolika im je garancija. Kada se menjaju diode, pred toga što moraju biti originalne, u TV servisu Novi Sad, preporučuju i promenu celog seta dioda. Ako se promeni samo jedna ili par njih, TV će raditi, ali opet kratko. Za nešto duži vek trajanja i saniran kvar, neophodna je kompletna zamena dioda.

Avatar
Marko
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave