Kako da olakšate sebi trening i motivišete se za akciju

Kako da olakšate sebi trening i motivišete se za akciju

Pročitajte par saveta kako da sebi olakšate odlazak na trening i da održite volju i pozitivan stav prema fizičkoj aktivnosti.

Svaki početak je težak a pogotovo kada je reč o vežbanju i menjanju starih rutina. Ipak, svako ko je premostio početnički strah može da posvedoči o benefitima redovnog treniranja. Jedan od najbitnijih faktora kada je u pitanju treniranje jeste kontinuitet. Bez njega, opada i volja i interesovanje. 

Međutim, tempo života nam dodatno otežava već dovoljno zahtevan zadatak da redovno treniramo, zato ćemo pokušati da vam damo par saveta kako da sebi olakšate odlazak na trening i da održite volju i pozitivan stav prema fizičkoj aktivnosti.

Vežbanje u teretani i grupni treninzi

Najveći broj ljudi kada “preseče” i krene da trenira opredeli se za odlazak u teretanu. Sve češće se teretane nalaze u sklopu fitness centara, koji nude različite vrste strukturisanih treninga, tako da svako može pronaći ono što mu odgovara. Samo jedan od dokaza za raznovrsnost ponude su novonastali uslovi za treniranje – tzv. eco gym design, prostori za treniranje opremljeni prirodnim materijalima.

Kada je ponuda velika prva stvar koju treba da uradite je da dobro istražite kakav tip treninga vam odgovara. Ovo se odnosi i na to šta će se vama dopasti, ali i šta će vam dati rezultate. Veoma je važno da se osećate prijatno dok trenirate, jer ćete samo tako ostati dosledni i nećete odlaziti s mukom na trening. Predlog je da posetite probne treninge,  koje većina fintess centara nudi, i da uporedite atmosferu i efikasnost.

Kada zvanično krenete da trenirate napravite plan kada ćete ići na trening, pomoći će vam to što imate ponuđene termine. Odlična stvar je da na početku trening vezujete sa još nekom obavezom, te tako možete poneti opremu i pravo sa posla otići na trening. Veće su šanse da tako odete da trenirate, nego da izađete iz kreveta i pokrenete se, zar ne?

Vežbanje sa ličnim trenerom

Individualni treninzi sa ličnim trenerom su odlično rešenje za one koji to sebi mogu da priušte. Kvalitetan individualan trener je mnogo više od osobe koja vam pokazuje vežbu, on je i motivator i osoba koja prati vaš napredak i koja je upoznata sa vašim slabostima ali i prednostima. 

Često vam lični treneri mogu da vas posavetuju i oko ishrane, odnosno šta bi trebalo da iznacite a šta da unosite od namirnica. Ipak, za kreiranje dijeta i dugoročnih režima ishrane savetujemo da odete  kod nutricioniste.

Motivacija za vežbanje kod kuće

Činjenica da možda još uvek niste spremni da napustite udobnost svog doma, ili za to zaista nemate dovoljno vremena, ne isključuje mogućnost da budete fizički aktivni. Postoje načini da i u vašem domu održavate kondiciju i odradite trening. Naravno, u tom slučaju ćete u potpunosti morati da se oslonite na svoju volju, što možda i nije toliko loše.

Pre svega, najbolje bi bilo da na trening ne gledate kao na nešto što morate da odradite, već na nešto što želite, jer ste svesni koliko će vam dobrog doneti. Zatim potražite veliki broj videa na YouTube-u ili na nekom blogu gde različiti treneri pokazuju i objašnjavaju vežbe koje možete raditi kod kuće. Ovo je posebno pogodno u zimskom periodu kada vam se ni trenutak ne izlazi iz kuće. 

Osim toga što će vam dati predloge za vežbe, i reći koje to “rekvizite” iz kuće možete da koristite kako biste odradili trening, videi će vam značiti i zato što ćete videti tehniku vežebe što je veoma važno kako biste izbegli povrede uzrokovane nepravilnim vežbanjem.

Iako ste već mnogo puta čuli koliko je fizička aktivnost važna ne samo za dobar izgled, ili kondiciju, već i za mentalno zdravlje, smanjenje stresa, kao i opšti dobar osećaj verujemo da vam je teško da napravite prvi korak ka njoj. Međutim, prvi korak ne mora nužno biti veliki, krenite polako ali sigurno u svet zdravlja. Ubrzo ćete se navići i “navući” na dobar osećaj koji imate posle kvalitetnog treninga.

1 comment
Anica
Anica
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori