Smijem li kupovati onlajn?

Smijem li kupovati onlajn?

Ah, to se zapitaste već sto puta, pa hajde da vam  riješimo dilemu jednom zauvijek. Odgovor je: da, apsolutno! I to ne samo zato što ste čule od ove il’ one drugarice kako joj je prije neki dan stigla majica/torba/maska za telefon, već zato što je zaista potpuno moguće šopingovati onlajn na bezbjedan način.

Ukoliko se prirdržavamo nekih osnovnih pravila, nema razloga panici. Uostalom, onlajn šoping je budućnost našeg društva! Ili mislite da ćemo dovijeka tegliti kese iz supermarketa? Treba samo obratiti pažnju na par stavki, i možete kliknuti na „plati“ ili korpicu bez griže savjesti. Evo i zašto.

Provjereni prodavac

Internet ima gomilu, ali zaista nepreglednu gomilu sajtova za kupovinu svega i svačega. Ako ste baš apsolutni početnik u ovom „hobiju“, najbolje da se držite sajtova renomiranih proizvođača, odnosno da kupujete direkt sa sajta velikih brendova. Npr. ako vam je već dotrajala majica za teretanu, onda odete na zvanični sajt distributera, nađete neki super model, odaberete veličinu, kliknete, i to je to.  Bezbjednost: zagarantovana!

Da ne bude samo kako su eBay, Amazon i slični vredni pažnje samo zbog toga što su nadaleko i naširoko poznati, evo šta oni imaju, a što mora imati svaki pouzdan sajt: profesionalne informacije. To su: ime kompanije, adresa, imejl, broj telefona i kontakt formular. Posebno obratite pažnju na adresu, jer će vam reći tačnu lokaciju prodavca.

Recenzije

Svaki iole pristojan i uspješan sajt ima isto toliko pristojnu gomilu kritika proizvoda. Neke su dobre, neke su loše. Sve u svemu, recenzije svjedoče o promjetu, i to je najbitnije. Doduše, pogledajte malo komentare. Ako vam se učini da suviše liče jedni na druge i kao da su pisani sa namjenom, onda vjerovatno to i jesu. U prijevodu, bjež’te odatle. Očigledno niko ko je tu naručio nije se dobro proveo.

A gdje je katanac?

Evo jako zgodnog i prikladnog znamenja za sve vizualne tipove, tj. za većinu nas. Ako dosad niste, pogledajte lijevi kraj vašeg brauzera (ono gdje vam stoji adresa ovog sajta). Vidite katanče? E, to je znak da ste na bezbednom mjestu. Takođe, ono čuveno htt-nešto bi trebalo da bude https, a ne samo http. Prije nego kliknete na ikonicu za plaćanje, obavezno još jednom provjerite šta vam kaže brauzer.

Hoću moja prava!

Svaki pravi i pošteni sajt ima jasno definisanu politiku prema potrošačima (eto, jedna vrsta politike oko koje se svi slažemo – nije li to divno?). Znači, tu vam je određena garancija, pravo na vraćanje proizvoda ili na povrat novca. Čak i kad vam se čini da je sve OK, potražite ovu stranicu. Ukoliko je nema, ili vam nije najjasnije koja su vaša prava, slobodno odustanite od šopinga. Bez obzira na cenu, boju, originalnost, kako je to idealno za vas itd., itd.

Šta vam traže

Kada kupujete onlajn, to ne znači da ćete se raspisati o osnovnim detaljima iz svog života. Ono što je zaista neophodno da vaša narudžbina „prođe“ jesu detalji kreditne kartice, adresa, broj telefona. Bilo šta drugo odmah smrdi na prevaru.

Izgled sajta

Ne sudi prema izgledu – osim u ovom slučaju! Doduše, ovo je i malo nezgodna kategorija. Treba imati dobro oko pa primjetiti da su slike proizvoda za nijansu lošije, da su tu i tamo neke greške u pisanju, ili da je svaka druga riječ „jeftino“ „best offer“, ili tako nešto. Radije se držite prethodnih savjeta, ali ako i ovo umijete, onda svaka čast.

I na kraju, riječ-dvije o tome zašto toliko želimo da klikćemo i platimo sve onlajn.

Prvo, zato što uštedimo mnooogo vrjemena. Sem ako vam dugočasovni šoping nije omiljena disciplina, a paradiranje sa kesama na Instagramu više od života, obožavaćete onlajn kupovinu. Ako već znate svoju veličinu, što biste čekale i tapkale u rijedu ispred kabina? Nakon nekog vrjemena, svaka od nas zna koja smo veličina kod određenog brenda. Uz to, skrolovanje po ekranu daje veću preglednost nego što bismo imale razgledajući po radnji. Bojite se da ćete tako pasti u iskušenje i potrošiti više? Baš naprotiv! Mnogo smo sklonije nepotrebnoj kupovini  i „jaooo, pa mogla bi’ i ovo uzeti“ efektu ako primjenjujemo tradicionalni metod kupovine. Stoga, kupujmo pametno, tj. preko interneta.

Naravno, ima i kafica tokom šopinga svojih čari, pogotovu u društvu. Ali, ako hoćemo da budemo brze i efikasne da bi popile tu kahvu negde van tržnog centra, onda nam valja šopingovati onlajn, kao i sav (normalni) svijet.

1 comment
Avatar
livealife
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave