Evo zašto je dobro pustiti djecu da češće hodaju bosa

Cipele, prema riječima Kacie Flegal, kiropraktičarke i članice Međunarodnog udruženja za pedijatrijsku kirportaktika, sprečavaju stopala, jedan od živcima najbogatijih dijelova tijela, u slanju važnih poruka iz okoliša u mozak i time ometaju njegov razvoj.

Dodaje kako bebe koriste pet osnovnih osjetila, dodir, okus, vid, sluh i miris, koja šalju povratne informacije iz okoline u njihov mozak i pomažu u razvoju nervnog sistema. Ali, postoje još dva senzorska sistema o kojima se rijetko govori, a to su proprioceptivni i vestibularni sistem.

- Propriocepcija nam daje sposobnost da percipiramo kretanje i položaj našeg tijela u prostoru, dok je vestibularni sistem odgovoran za ravnotežu i koordinaciju. Razvoj oba spomenuta osjetila snažno se oslanja na osjetilni ulaz koji primamo kroz bose noge, posebno tokom djetinjstva i odrastanja - objasnila je Flegal časopisu Natural Child Magazine.

Kada se nervni završeci u stopalima (proprioceptori ) aktiviraju pritiskom i kretanjem, šalju signale u mozak govoreći kako je tijelo orijentirano.

- Podaci dobiveni od proprioceptora koriste se za zaštitu stopala od povreda, no mozak upotrebljava i suptilne prilagodbe tokom hoda kako bi zaštitio kosti i zglobove te da bi povećao djelotvornost naših pokreta - objasnio je dr. Daniel Howell, autor knjige "The Barefoot Book".

Kada je djetetu dopušteno da bude bosonogo, ono osjeća površinu tla, proprioceptori reagiraju na pritisak, a male nejednakosti površine po kojoj hoda stvaraju neuromuskularnu snagu, razvijaju prostornu orijentaciju, ravnotežu i koordinaciju.

Savjetuje roditeljima da priušte svojoj djeci što više trenutaka bez obuće na raznim terenima - zemlji, travi, kamenju, pijesku, vlažnom lišću...

- Tako ćete im omogućiti veliku platformu za razvoj viših centara u mozgu odgovornih za emocionalnu kontrolu, rješavanje problema, govor, društvene vještine i samopouzdanje - smatra dr. Flegal.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.