Evo zašto je veče najbolje vrijeme kada treba jesti banane

Varate se ako mislite da je banane dobro jesti samo u toku dana jer se dobro vare i predstavljaju odličan izvor energije. Naučnici su otkrili da je ovo južno voće još djelotvornije kada nastupi noć.

Banana je voće koje sadrži sve što je ljudskom organizmu potrebno. Ako pratite teniske mečeve, sigurno ste primjetili da igrači u pauzama između gemova uzmu jedan ili dva zalogaja banane. One su dobar izvor energije, a ujedno nadoknađuje elektrolite koji se gube tokom treninga.

Banana je idealna hrana i za bebe, jer ne izaziva alergije, lako se vari i dobar je izvor energije.  Pomaže u borbi protiv depresije zbog visokog nivoa triptofana koji se pretvara u serotonin, hormon sreće. Vitamin B6 koji se nalazi u banani reguliše nivo šećera u krvi te pomaže u podizanju raspoloženja i ublažavanja PMS simptoma. Jača krv i pomaže u liječenju anemije, jer sadrži gvožđe.

Iako povećava nivo energije u toku dana, najnovija istraživanja otkrila su da je vrlo efikasna i kada nastupi noć jer suzbija insomniju.

Reguliše san

Banane su bogate triptofanom, amino kiselinom koja pomaže tijelu da proizvodi serotonin - neurotransmitera koji reguliše san.

- Serotonin je prirodni anti-depresiv i može smanjiti uticaj nervoze, nesanice, kao i drugih promjena raspoloženja - umor, razdražljivost, uznemirenost, bijes i agresija - objasnio je Kejsi Bjork iz udruženja "Healthy Simple Life".

Sadrže melatonin

Triptofan nije jedini razlog zbog kojeg će vam banane pomoći da se odmorite. Studija objavljena 2012. u časopisu Istraživanja epifize pokazala su povezanost između konzumiranja banana i povećanja melatonina, hormona koji kontroliše cikluse buđenja i spavanja.

Naučnici su otkrili da konzumiranje ekstrata soka od banane - koja je isto što i pojedene dvije banana, povećava nivo melatonina za 0,14 miligrama. U prošlosti, istraživači sa MIT otkrili su da porast od samo 0,10 miligrama melatonina može smanjiti vreme koje je potrebno osobi starijoj od 50 godina sa naznakam insomnije da se uspava.

Pune su minerala koji opuštaju mišiće

Ovo južno voće sadrži kalijum i magnezijum, koji će vam opustiti mišiće i učiniti vas manje napetim.

Studija objavljena u Evropskom časopisu ispravne ishrane pokazala je da su osobe koje su manje spavale imale običaj da svakoga dana unose 365 kalorija više.

- Naše istraživanje dosta pažnje obraća spavanju, koje je uz način ishrane i vježbanje, ključan  faktor za mršavljenje - izjavila je Haja Al Katib, vođa istraživačkog projekta.

Sljedeći put kada primjetite da se prevrćete u krevetu i ne možete da spavate, umjesto da počnete da brojite ovce, pojedite jednu bananu i vratite se u posteljinu. Njena čarobna dejstva brzo će početi da djeluju, pa ćete vrlo lako utonuti u san.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.