Facebook pokreće vlastitu digitalnu valutu! A da li može da nadmaši BitCoin?

Facebokova nova platforma za kripto valutu bi društvenoj mreži moga da pruži novi kanal zarade istorijskih proporcija kada postane aktivna 2020. godine.

Kompanija Marka Zakerberga predstavila je svoju novu kripto valutu nazvanu Libra, a rani izvještaju ukazuju na to da će novi digitalni coin dozvoliti Facebookovoj bazi od 2 milijarde korisnika da prebacuju novac i kupuju stvari bez ikakvih naknada.

Ova valuta mogla bi da cvjeta na tržištima u razvoju tako šta će pružiti stabilniju alternativu za slanje novca unutar zemalja sa nestabilnim valutama i vladama, sudeći po kompaniji RBC Capital markets.

Njeni eksperti očekuju da Libra bude korišćena za isplate između ljudi, tradicionalni e-Commerce i plaćanja aplikacija ili gejming servisa na platformama koje su u vlasništvu Facebooka.

Kompanija je također postavila target za Facebook deonice od 250 dolara, šta je više od trenutnog stanja od 187 dolara.

Društvena mreža je već ostvarila partnerstvo sa velikim kompanijama, uključujući tu imena kao šta su VIsa i PayPa, koje su već investirale u njenu kripto valutu i koje će nadgledati njeno korištenje.

Kripto valuta će biti vezana za nekoliko tradicionalnih fiat valuta kako bi se Libra zaštitila od naglih potresa koji su pogodili druge vodeće digitalne valute kao što je bitcoin.

A usljed brojnih problema koje Facebook ima kada su u pitanju curenja i zloupotreba ličnih podataka njegovih korisnika, digitalna valuta bi mogla da mu obezbijedi i do 19 milijardi dolara prihoda do 2021. godine, tvrdi Ros Sandler, analitičar poslovne kuće Barclays.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.