Kada je anatomski ranac za školu pravi izbor?

Za nabavku školskog asortimana i opreme, kao i za adaptaciju dečije sobe, potrebno je izdvojiti određenu svotu novca, vremena i strpljenja da pronađete sve što je vašem detetu potrebno. 

Kada već ulažu određene napore i sredstva, roditelji za svoje dete žele samo najbolje. Među osnovnom školskom opremom koja je prva na spisku je školski ranac. 

Rančeva i torbi ima mnogo i svaka od njih je namenjena određenom uzrastu učenika. Među mnogobrojnim vrstama, posebno se izdvaja anatomski ranac za školu, koji se izrađuje prema određenim specifikacijama. Ovaj tip rančeva se izdvaja od ostalih jer je njihov oblik posebno prilagođen da leđa i kičmeni stub deteta drži u pravilnom položaju.

Kako je ovo i najbitnija osobina anatomskih rančeva, jasno je da je pretežno namenjen mlađem uzrastu učenika, čija kičma je još uvek nejaka i nerazvijena, ali i svim učenicima koji imaju problema sa kičmom. U daljem tekstu, navešćemo neke od osnovnih osobina anatomskih rančeva.

Koje osobine poseduju anatomski rančevi?

Prva i osnovna karakteristika ovog tipa rančeva predstavlja njihova anatomska konstrukcija. Zahvaljući obliku koji poseduju, anatomski rančevi doprinose pravilnom držanju i položaju kičmenog stuba. Zadnji deo ranca obložen je sunđerom i posebnim materijalom, koji sprečava znojenje i omogućava cirkulaciju vazduha, što nošenje ranca čini prijatnijim.  

Anatomski rančevi se uglavnom preporučuju učenicima koji kreću u prvi razred, imaju čvršću formu i pod velikim teretom se ne deformišu i ne menjaju svoj oblik. Za starije učenike, postoje anatomski rančevi koji su mekši i prilagođeni uzrastu dece koja ga nose. Svi modeli osim leđnog dela imaju i pojačano dno, pa se pod teretom ranac ne spušta i ne otežava nošenje, već ostaje u svojoj primarnoj formi.

Osim jačine i forme, navedeni rančevi poseduju i dodatna ojačanja u vidu širokih naramenica koja olakšavaju nošenje, ali i dodatnih kaiševa preko grudi, koji će fiksirati ranac za telo deteta.  

Anatomski rančevi imaju i dosta prostora i pregrada, kao i spoljašnjih, ali i skrivenih džepova. Na taj način, omogućen je bolji raspored knjiga i ostalog školskog pribora, što takođe smanjuje pritisak na leša učenika. Bolja preglednost ovakvih modela omogućuje učeniku da se lakše pripreme za čas i bolje organizuju. 

Svi anatomski rančevi imaju i bezbednosnu funkciju u vidu florescentnih traka, koje svetle u mraku i omogućuju lakše snalaženje učenika u saobraćaju. Trake poboljšavaju vidljivost đaka, pa je vozačima olakšano pravovremeno reagovanje u toku vožnje. 

Estetska crta anatomskih rančeva

Pored svih osobina i funkcija anatomskih rančeva, za svakog učenika uvek je najbitniji izgled. Zato se osim dizajna, dosta ulaže i u boje, ali i šare ili motive koje su deci privlačne. Kako su crtani filmovi uvek aktuelni, postoji mnoštvo junaka i junakinja, koje krase školske rančeve, što je naročito bitno za učenike mlađih uzrasta. Veliki izbor navedenih rančeva sortiran je po grupama za devojčice i dečake, pa deca mogu birati između široke palete proizvoda. Uz rančeve, možete uklopiti ranac sa dodatnom torbom za fizičko i pernicom u istom dezenu, što će oduševiti vaše dete. 

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor