Kada je potrebno angažovati advokata za razvod?

Dobro poznata rečenica kaže da je brak zakonom uređena zajednica, te da ga uređuje uvek, i u dobru i u zlu. Kada se dobre strane braka u pitanju, onda Zakon tu nema mnogo posla, osim u nekim momentima koji to pravno zahtevaju. Međutim, kada dođe do nemogućnosti zajedničkog života bračnih partnera onda na scenu stupa advokat za razvod i sam sud.

Sam advokat i sud se skoro sasvim mogu izbeći u ovim događajima. Tada se radi o sporazumnom raskidu braka kada se obe strane jasno, konkretno i mirnim putem dogovore o potrebi razvoda braka, uz dogovor o tome kome ide imovina, na koji način će se organizovati oko dece, ukoliko ih imaju i slično. Takvim dogovorima advokat za razvod je potreban isključivo za sastavljanje samog zahteva koji se predaje sudu i sud ubrzo razvodi brak kada proveri da se obe strane saglasne sa tim i da su samostalno doneli odluku i napravili dogovor među sobom. Međutim, kada do sporazuma ne može da dođe, onda su potrebni i advokat i sud mnogo više.

Kada se podnosi tužba za razvod braka?

Dok je advokat kod sporazumnog raskida potreban isključivo da sastavi sam sporazum koji se dalje šalje sudu, u momentima kada ne postoji prostor za ostvarivanje dogovora, niti izgleda da dogovor može da bude postignut, brak se razvodi tužbom.

Sudovi danas skoro da i ne ulaze u razloge razvoda braka. Zakon predviđa slobodu svakog pojedinca, te da svaki bračni odnosi koji su oštećeni i trajno poremećeni, mogu i da se završe razvodom braka.

Kada jedan od dva partnera ne želi da da saglasnost ili na bilo koji način pokušava da brak održi pravno važećim, potrebno je pokretanje tužbe za razvod.

Advokat za razvod je u ovoj situaciji u potpunosti potreban. Najpre se odlazi na konsultacije sa advokatom u toku kojih je potrebno dati što više informacija kako bi se stekla realna slika supružnika i samih okolnosti. Dužnost advokata nije isključivo da bude zastupnik u razvodu, već da čuva vaša prava koja kao bračni partner u bračnoj zajednici imate i ostvarujete, bilo da se to odnosi na imovinu, pokretnu i nepokretnu, na ostvarivanje određenih prava, te ono najvažnije, da očuva prava koja imate kao roditelj. Bilo da se u vašem vlasništvu nalaze najbolji blenderi ili čak stanovi, advokat će vam pomoći oko nesuglasica sa partnerom i reći vam šta vam pripada, a šta se deli. 

Nakon konsultacija se započinje rad na slučaju koji kreće od sastavljanja tužbe, njenog podnošenja, pa sve do zakazivanja prvog ročišta.

Osim što je razvod braka tužbom proces koji traje duže, koji je stresan, takođe i iziskuje mnogo više uloženog novca, nego kada je reč o sporazumnom prekidu.

Advokat za razvod – čuvar bračnog prava

U momentima kada ste u poziciji da ne možete da se razvedete od bračnog partnera, iako to želite, kada trpite bilo kakav vid nasilja ili pritiska, kada dobijate pretnje, kada jednostavno želite da dobijete slobodu nazad, a to je iz nekog razloga nemoguće, advokat za razvod je prva osoba kojoj je potrebno da se javite i potražite pravni savet i sva pravna rešenja. Kroz razgovore i studiranje slučaja, dolazi se do najpodesnijih i najboljih rešenja u vašem slučaju, zbog čega se on ne sme zaobići ni u jednom trenutku.

Prednosti od angažovanja advokata za razvod

Kada anagažujete advoakata za razvod, možda niste ni svesni koliko ste sebi olakšali. Kao prvo, on vam pomaže oko papirologije, nećete morati sami da se bakćete sa papirima, već ćete imati pomoć stručnog lica. 

S druge strane, izbeći ćete potencijalne nesporazume sa svojim bračnim partnerom, jer će vam advokat otkriti sva prava koja imate, kao i obaveze. 

Vrlo bitna stvar, advokat će vam pomoći da znate šta vama od imovine pripada zavisno od proizvoda koji ste dobili ili pokloniti svom, sada već, bivšem partneru. Recimo, ako ste vi uložili u podno grejanje na struju, verovatno vas zanima da li će vam naknada za to biti vraćena ili ipak ne. Dok, kada su u pitanju obični pokloni, kao što su jakne, cipele, čak i da ste poklonili najbolji ženski parfem Paco Rabanne One Million, u tom slučaju ne postoji naknada, jer su to u pitanju darovi koje ste svojevoljno poklonili. 

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor