Kako da bolje organizujete ostavu uz ova 3 trika?

Ostava je mesto koje je potrebno svakoj domaćici za odlaganje namirnica i kuhinjskih pomagala koji se ne koriste svakodnevno u kuhinji. Da nema ostave sav taj nered pravio bi nam probleme u kuhinji i nijedan ormarić nam ne bi bio dovoljno veliki da skladišti to sve.

U tekstu koji sledi otkrićemo Vam 3 najbolja trika za organizaciju ostave koji će Vam pomoći da Vam špajz uvek bude čist i uredan. Ovi laki trikovi će Vam olakšati život i ubrzati potragu za određenom namirnicom u prenatrpanom špajzu.

Rešite se svega čemu je prošao rok trajanja

Kada se upustite u operaciju zvana organizacija ostave prvo sve namirnice izbacite i dobro pregledajte na svemu rok trajanja. Sigurni smo da čuvate neke otvorene namirnice, pa čak i neotpakovane koje niste pojeli i kojima je prošao rok trajanja. U ostavu su sigurno zalutale neke namirnice kao što je brašno, šećer i pirinač i kese su polu prazne, ili prazne, a niste imali vremena da ih bacite. Kada se rešite suvišnih pakovanja, kesa i namirnica koje više nisu za upotrebu već ste pola posla obavili i dobili dragoceni prostor za odlaganje.

Detaljno očistite police u ostavi i postavite mušeme od silikona

Kada izbacite sve iz špajza i detaljno očistite sve police i pod jer brašno, šećer, ulje i ostale namirnice koje ostavljamo u ostavi znaju vrlo lako da se prospu. Sve lepljive mrlje izbrišite sunđerom i deterdžentom za pranje posuđa, a nakon toga pređite krpom i sredstvom za čišćenje drvenih površina. Nakon što ste detaljno očistili police, postavite na njih mušeme od silikona koje će Vam sledeći put uštedeti vreme čišćenja.

Mušeme od silikona su odlična zaštita drvene police u špajzu i šta god da prospete po njoj lakše i brže ćete obrisati. Kada postavite ove mušeme sačuvaćete police, i u budućnosti ćete mnogo lakše organizovati špajz jer Vam čišćenje neće predstavljati problem. Ove mušeme lepo prijanjaju uz drvenu površinu police i neće oduzeti previše prostora, i dolaze u mnogo različitih dezena i boja pa ćete moći dekorisati ostavu po svojoj želji.

Organizujte police i namirnice

Za dobru organizaciju ostave i police potrebno je da nađete način na koji ćete poslagati namirnice. Takođe je potrebno da kupite organizatore za police, posebne kutije i tegle gde možete odlagati iste vrste namirnica. Tegle ili plastične posude za odlaganje namirnica gledajte da budu providne da biste lakše uočili i prepoznali sadržaj u njima.

Možete nabaviti pletene ili platnene korpe u koje možete spakovati krupnije namirnice po vrsti i odložiti na gornje police jer to nećete često koristiti. Namirnice kao što su kafa obavezno istresite iz kesa u posudu koja ne propušta vazduh da bi ostala sveža. Ako sve namirnice iz kesa odložite u posude koje se zatvaraju poklopcem smanjujete šanse za prosipanjem namirnica po ostavi.

Nadamo se da su Vam ovi trikovi bili korisni i da ćete se upustiti već danas u avanturu koja se zove organizacija ostave. Srećno čišćenje!

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci