Kako da izaberete odgovarajuću mašinu za rad na visinama?

Naravno, ovde mislimo na mašine za rad na visinama koje su znatno olakšale obavljanje raznih poslova kao što je utovar i istovar tereta na onim mestima kojima je nemoguće prići na drugi način.  

Ako razmišljate da u bliskoj budućnosti kupite ili iznajmite neku od ovakvih mašina, savetujemo vas da se prethodno dobro raspitate i upoznate sa svim njihovim osobinama kako ne biste napravili pogrešan izbor. 

U nastavku teksta pišemo vam o najčešće korišćenim mašinama koje se koriste za rad na velikim visinama, njihovim osnovnim karakteristikama i nameni u građevinarstvu. 

Platforme za rad na visini koriste se kod izgradnje marketa, hala i sl.

Ukoliko vas zanimaju platforme za rad na visini u smislu da planirate da je zakupite, za početak savetujemo vas da se dobro informišete o njihovoj ponudi na tržištu i ceni iznajmljivanja. Isto tako, preporuka je da pre nego što krenete da je koristite proverite njenu ispravnost. Motor mora da bude u besprekornom stanju kako biste bez ikakvih problema odradili deo posla. 

Reč je o mašinama koje se danas najčešće koriste za rad unutar prostorija poput hala, marketa, fabrika kao i na svim onim mestima kojima je teže pristupiti. Na tržištu se mogu pronaći dizel i električne platforme. Na vama je da odaberete model koji vam najviše odgovara. 

Telehenderi – idealni za visine preko 30 metara

Ako treba da prenesete težak teret na visini većoj od dvadeset metara savetujemo vas da se opredelite za telehender, tj. teleskopski viljuškar koji ima kapacitet nosivosti preko 5t. Funkcionišu uz pomoć specijalno dizajniranih nastavaka kao što su kuka, korpa ili viljuška i idealni su za nepristupačne terene sa neravnim površinama. 

Ovo je jedna od onih građevinskih mašina koja se isplati imati je u sopstvenom vlasništvu upravo zbog svoje multi-funkcionalnosti. Ukoliko planirate da se bavite građevinskom delatnošću u nekom narednom periodu raspitajte se o kupovini u proverenim firmama kako biste bili sigurni da je mašina redovno servisirana i testirana. 

Samohodne teleskopske korpe za sve vrste montažnih radova

Jedna od onih mašina koja se upotrebljava kako za unutrašnje tako i za spoljašnje radove jeste samohodna teleskopska korpa koja se može montirati u nekoliko položaja i samim tim olakšati rad i dopiranje do potrebnog mesta. Glavna mana im je što nisu toliko fleksibilne jer mogu pomerati samo deo kraka, za razliku od na primer samohodnih zglobnih dizel korpi. 

Važno je dobro poznavati ključne osobine mašina za rad na visinama

Kao što i sami možete da zaključite, u građevinarstvu postoji niz mašina za rad na velikim visinama. Svaka od njih je specifična po nečemu. Zbog toga je važno izabrati onu koja će završiti planirani deo posla, bilo da se radi o lakše ili teže pristupačnim mestima. 

Ukoliko ni sami niste sigurni, pre iznajmljivanja neke od ovih mašina dobro se raspitajte o njenim osnovnim karakteristikama, kako vam se ne bi desilo da zakupite mašinu koja neće ispuniti očekivanja kada je završetak radova u pitanju.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor