Kako da odaberete dobru zimsku jaknu za vaše dete

Deca uživaju u igri, bilo da je lepo vreme, ili u zimskim danima. Za njih nema veće radosti od sankanja i igri na snegu. Oni satima mogu biti napolju, praviti Sneška Belića, grudvati se ili sankati. Nakon celodnevnog boravka napolju, mame i bake spremaju čajeve i mirisne kolačiće, kako bi se deca ugrejala posle višesatne igre.

Sve što smo mi iskusili u našem detinjstvu, želimo da priuštimo našoj deci i da stvorimo lepe uspomene, kako njima tako i nama. Za uživanje u snegu deci ne treba puno, samo dobra i topla odeća i obuća koja ne propušta vodu. 

Ako znate da vaše dete uživa u zimskim čarolijama, na vreme mu obezbedite dobar skafander, dečiju jaknu ili postavljene pantalone. Tako ćete biti sigurni da mu je toplo i da je ono suvo tokom boravka na snegu. Nikako ne biste voleli da se ono prehladi, i da na primer čitav zimski raspust i praznike provede u krevetu. Šal, kapa i nepromočive rukavice se podrazumevaju. Dok ne krene hladno vreme i ne padne sneg, dete svakako mora imati neku laganiju jaknu, koja će mu služiti za prelazni period.

Zimske dečije jakne moraju biti vodootporne

Osnovno pravilo prilikom kupovine dečije jakne, jeste da ona ne bi trebala da propušta vodu. Mnoge jakne izgledaju kao da su napravljene od vodootpornih materijala, ali u praksi se pokazalo da to nije tačno. Zato je preporučljivo da izdvojite nešto više novca, i kupite dobru jaknu za koju ste sigurni da će dete u njoj biti suvo nakon igranja i valjanja u snegu. Poslednjih godina su popularne one od ćebastih materijala. Iako su na izgled veoma lepe i tople, one nikako ne garantuju da će dete ostati suvo nakon višesatnog boravka na snegu. One su više za neke druge prilike, kada želite da vaše dete izgleda moderno. 

Birajte dečije jakne koje su iznutra postavljene, jer će one grejati dete tokom igre. Možete izabrati one sa ranflom na dnu ili pri rukavima, jer će ranfla sprečiti da sneg dopre do odela i umokri ga. Sve dobre zimske jakne imaju kapuljaču, koja isto može biti naložena. Dakle, preporuka je da ne kupujete one kod kojih se kapuljače mogu uvući u kragnu, jer je to siguran znak da nisu tople, jer su tanke i većinom beskorisne. Isto tako, poželjno je da kapuljača može da se zategne i tako zaštiti lice i vrat dece od jakog vetra.

Obratite pažnju na veličinu i udobnost

Kako deca brzo rastu, kupovina zimske odeće i obuće je uvek pogodna za nošenje tokom jedne ili eventualno dve sezone. Nikako ne uzimajte dečije jakne koje su knap detetu, već uvek malo veće. Ono treba da ima komotnost i da bude opušteno prilikom kretanja, a to nikako ne može raditi ako mu je garderoba uska. Zato uvek birajte jednu do dve veličine veću jaknu, jer će ispod nje imati sigurno neki deblji komad garderobe, poput dukserice ili džempera. Na kraju izaberite i dezen koji se detetu sviđa, jer će ga to usrećiti, a i ono je to koje će vreme provoditi u jakni koju je samo izabralo, jer njima to puno znači.Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor