Kako do sigurnog uspeha na završnom ispitu iz srpskog?

Završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja jedan je od najznačajnijih momenata u celokupnom školovanju, a njegova važnost posebno je pocrtana time što spada u prvu prekretnicu od koje zavisi izbor i izgled daljeg obrazovanja.

 

Sve školarce koji su zainteresovani za nastavak obrazovanja, tj. za upis u srednje škole, čeka ozbiljna i detaljna priprema za polaganje završnih ispita, kako bi sebi obezbedili što veće mogućnosti za odabir željene škole i profila. U redovima koji slede nabrojali smo korake koje je potrebno preduzeti kako dobar rezultat na pomenutoj proveri znanja ne bi izostao.

Privatni časovi - priprema prilagođena individualnim potrebama učenika

Podrazumeva se da znanja, sklonosti i potrebe svih učenika nisu iste. Kada su u pitanju časovi srpskog jezika Beograd nudi obilje stručnih i potkovanih profesora koji časove mogu uskladiti sa senzibilitetom učenika i njegovim ciljevima, a nema sumnje da je tako i kada su u pitanju drugi školski predmeti.

 

Individualni rad sa učenikom, koji je jedino moguć na privatnoj nastavi, prilika je da se sa njim prođe kroz svaki deo gradiva temeljno, kao i da se posebna pažnja posveti onome što mu je nejasno i problematično. Na školskoj nastavi nema dovoljno vremena za posvećivanje svakom učeniku ponaosob, što čini da mnogi kroz dalje školovanje idu s brojnim nedoumicama i prazninama u znanju.

Važno je početi pripremu blagovremeno

Jedna od najvažnijih stvari prilikom spremanja za tako važan ispit, koji obuhvata gradivo iz prethodne četiri godine, jeste krenuti na vreme sa pripremom. Ne treba zaboraviti da učenici osmog razreda imaju sve redovne školske obaveze i da u svoj redovni raspored treba da uvrste i stavku spremanja za ispit.

 

Kada se sa pripremom krene na dovoljnoj vremenskoj udaljenosti od testiranja, veća je šansa da će učenik steći sigurnost i osloboditi se treme, koja i te kako ume da sabotira koncentraciju na samom ispitu. Pored toga, biće dovoljno vremena i za obnavljanje, koje je veoma bitan segment pripreme.

Neophodan je i samostalni rad

Nije retkost da učenici pomisle da je dovoljno ono što rade sa nastavnikom na privatnim časovima, te kod kuće ne rade dovoljno ili čak uopšte ne rade. Stručnost i umešnost nastavnika može biti na zavidnom nivou, ali je rad učenika kod kuće neizostavan da bi se na ispitu postigao i najmanji uspeh.

 

Učenik može steći utisak da je na času dobro shvatio pređenu lekciju, ali ukoliko prođe svega nekoliko dana bez dodatnog vežbanja i utvrđivanja, znanje će ,,izvetriti’’. Neophodno je da učenici u samostalnom radu kod kuće provere koliko su dobro razumeli određenu temu i da li mogu da rešavaju zadatke u vezi s njom bez tuđe pomoći. To je prilika da vide da li je potrebno vratiti se na neki deo gradiva i posvetiti mu dodatno posvetiti vreme.

Organizovati obavezne časove obnavljanja

Priprema za ispit bilo kog obima, a posebno za ispit ovog tipa, nikako ne podrazumeva samo učenje. Ukoliko se naučeno ne obnovi, ono će zasigurno biti slabije upamćeno, a do ispita, moguće, i sasvim zaboravljeno

 

Neophodno je organizovati obnavljanje u pravilnim razmacima. Nakon nekoliko pređenih tematskih jedinica, jedan čas ili bar njegov deo treba posvetiti ponavljanju naučenog. Ponavljanje treba da sadrži ključne teorijske tačke odabranih tema, definicije, podele i slično, a važno je i da se usvojeno znanje obnovi kroz praktične zadatke i pitanja.

 

Časovi obnavljanja, dakle, treba da sadrže ukratko sve ono o čemu je bilo reči na časovima obrade određene jedinice, oni nisu predviđeni za uvođenje novih vrsta zadataka, već isključivo za utvrđivanje onog što je pređeno. Ujedno, oni su prilika da nastavnik i učenik vide da li je neke teme potrebno dodatno proučiti. Ove časove učenici mogu odraditi online sa svojim profesorom.

Poželjno je imitirati atmosferu sa ispita

Barem jednom tokom procesa pripreme, a moguće je i više puta, poželjno je organizovati proveru znanja nalik onoj na ispitu. S obzirom na to da zbirke za pripremu završnih ispita priređuju gotovo sve izdavačke kuće, nije teško gotovo preslikati atmosferu sa samog ispita kada je u pitanju vrsta zadataka koju će učenici rešavati.

 

Povremene provere znanja korisne su za sve učenike, a posebno za one koji osećaju veliko uzbuđenje i tremu pred ispit. Što se više izlažu situacijama koje liče na ispitnu, nema sumnje da će strah biti manji ili da će skoro sasvim nestati.

 

Tokom provere učenik treba da se osloni samo na sebe i ono što je upamtio, jer će to biti slučaj i na završnom testu. Takođe, treba da test popuni za ono vreme koje je predviđeno za popunjavanje završnog ispita, kako bi uvideo da je to vreme zapravo i više nego dovoljno za one koji su dobro savladali predviđeno gradivo.

 

Primeniti jedan, ili, još bolje, nekoliko navedenih saveta znači približiti se uspehu na završnom testu, a uspeh je ono što želimo svima pred kojima je polaganje završnog ispita! Srećno!

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci