Kako izbeći prehladu pre nego što počne? Ključ je u prevenciji!

U dinamičnom svetu u kojem živimo, gde su obaveze konstantne i vreme dragoceno, poslednja stvar koju želimo je da nas obuzme prehlada. Iako je gotovo nemoguće u potpunosti izbeći sve rizike, postoji mnogo koraka koje možemo preduzeti kako bismo smanjili šansu da se razbolimo. Za početak, reći ćemo vam da je prevencija je od presudne važnosti!

Postoje stvari koje vi kao pojedinac možete uraditi kako biste barem umanjili šansu da dobijete neku virusnu ili bakterijsku infekciju. Neke od njih navešćemo u tekstu koji sledi.

Higijenske navike koje smanjuju rizik od infekcije

Jedan od najefikasnijih načina da se izbegne prehlada ili grip jeste praktikovanje dobrih higijenskih navika. Mikroorganizmi koji uzrokuju ove bolesti često se prenose rukama ili putem čestica u vazduhu kada neko kašlje ili kija. Kada govorimo o pravilnom održavanju higijene, ovde mislimo na sledeće:

  • Redovno pranje ruku. Ovo je, bez sumnje, najvažnija preventivna mera. Sapun i voda mogu efikasno ukloniti viruse i bakterije sa ruku, posebno ako temeljno perete ruke najmanje 20 sekundi.
  • Izbegavajte dodirivanje lica. Ruke često dolaze u kontakt sa virusima, a virusi mogu ući u telo kroz oči, nos ili usta.
  • Koristite maramice. Kada kijate ili kašljete, uvek to radite uz maramicu ili lakat kako biste sprečili širenje čestica.
  • Redovna dezinfekcija površina. Sa vremena na vreme čistite i dezinfikujte površine koje često dodirujete, poput prekidača za svetlo, ručki vrata i mobilnih telefona.
  • Izbegavajte bliski kontakt. Ako je moguće, izbegavajte bliski kontakt s osobama koje su bolesne ili pokazuju simptome prehlade.

Održavanjem ovih higijenskih navika ne samo da ćete sebe zaštititi, već ćete pomoći i u smanjenju širenja infekcija u vašoj porodici.

Lek za kašalj za ublažavanje simptoma

Jedan od prvih znakova da nas napadne prehlada je često suv, iritirajući kašalj.  Lek za kašalj, kada se koristi na pravilan način, može pomoći u umanjivanju intenziteta simptoma ili čak sprečiti njihovu pojavu. Na primer, ako znate da ste bili izloženi virusu ili ste proveli vreme u hladnom i vlažnom okruženju, preventivna upotreba leka za kašalj može biti korisna. Mnogi lekovi za kašalj sadrže sastojke koji mogu umiriti grlo, sprečavajući tako razvoj iritacije koja može dovesti do kašlja.

Međutim, važno je napomenuti da je konsultacija sa lekarom ili farmaceutom isto tako važna pre nego što odlučite da uzimate bilo koji lek za kašalj na svoju ruku. Oni će vam pomoći da donesete informisanu odluku i osigurate da je tretman koji koristite siguran i odgovarajući za vaše zdravstveno stanje.

Značaj redovne fizičke aktivnosti

Fizičku aktivnost ne praktikuju samo oni koji žele da postignu atletske ciljeve ili oni koji teže idealnoj figuri. Njena uloga u očuvanju i unapređenju zdravlja često je potcenjena, a redovna fizička aktivnost može imati duboki uticaj na sve aspekte našeg života.

Kada se bavimo vežbanjem, povećava se proizvodnja belih krvnih zrnaca, vitalnih za borbu protiv infekcija. Ove ćelije postaju efikasnije u identifikovanju i neutralisanju patogena.

Isto tako, kroz fizičku aktivnost, srce pumpa krv brže i efikasnije. Na taj način se poboljšava cirkulacija koja omogućava bolji transport hranljivih materija i kiseonika do ćelija.

Takođe, naučno je dokazano da je bilo koja vrsta sporta prirodni "lek" protiv stresa. Kroz vežbanje, telo oslobađa endorfine, hemikalije koje prirodno poboljšavaju raspoloženje i smanjuju osećaj tuge, stresa i anksioznosti. Aktivnim životom sagorevamo kalorije, što nam pomaže u održavanju ili smanjenju telesne težine. Održavanjem optimalne telesne mase smanjuje se rizik od hroničnih bolesti kao što su dijabetes i bolesti srca.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor