Kako na vrijeme prepoznati šećernu bolest?

Prepoznajte da li imate neke od simptoma dijabetesa. Ukoliko da, obratite se ljekaru i zakažite provjeru nivoa šećera u krvi.

Povećana žeđ

Kada je nivo glukoze u krvi u poratu, bubrezi pokušavaju da ga filtriraju iz krvi, a ako je prekomjeran, bubrezi to ne mogu pratiti. Višak glukoze izlučuje se u urinu.To uzrokuje češće mokrenje. Možete postati hronično dehidrirani i stvoriti potrebu za više tekućine.

Povećana glad

Kada imate manjak inzulina, vaše tijelo ne može pohraniti glukozu u ćelijama koje su potrebne za energiju. To automatski znači da ste češće gladni.

Slabost i umor

Na isti način kako se povećava glad i žeđ, slabost i umor su također rezultat nemogućnosti organizma da pravilno koristi energiju (glukozu). Bez mogućnosti da se povuče glukoza u ćelije, tijelo nema odgovarajuću količinu energije da funkcionira optimalno. To dovodi do umora i slabosti.

Neočekivano mršavljenje

Šta se događa kada tijelo izlučuju višak glukoze dok jedete? To nije čuvanje kao energije za kasnije. Tijelo luči glukozu u urinu i smanjuje količinu kalorija koje se apsorbuje u ćelije. To znači da ćete dobiti gubitak težine kao rezultat, jer ne možete nadoknaditi ono što je izgubljeno.

Peckanje ili ukočenost

Peckanje ili utrnulost, inače poznato kao dijabetička neuropatija je oštećenje živaca koje se javlja kao komplikacija razine glukoze u krvi. Kada je povišne razina glukoze u krvi, to ometa da se signal prenosi do živaca. Osim toga, zidovi od malih krvnih sudova su oslabljeni. Ovo se obično događa u počevši sa stopalima, piše Diabetescare.

Zamagljen vid

Još jedan segment koji je izuzetno osjetljiv na efekte visoke glukoze u krvi su oči.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.