Kako opremiti kancelariju - Saveti za uređenje poslovnih prostora

Kancelarija zauzima značajno mesto u profesionalnom životu svakog pojedinca. Ona je kutak gde nastaju neke od inovativnih ideja i uspešnih projekata, a njena osnovna funkcija jeste da zaposlenima obezbedi maksimalnu udobnost i prijatnu atmosferu za rad. Budući da u kancelariji boravimo najveći deo dana, ona mora u potpunosti da služi potrebama zaposlenih i učini da se osećaju produktivnima i motivisanima. Nije ni čudo što većina kompanija pridaje veliki značaj uređenju i opremanju poslovnih prostora, što možemo okarakterisati i kao vid brige o svojim zaposlenima. Uredan, funkcionalan i kvalitetno opremljen poslovni prostor preduslov je za ostvarivanje uspešnih rezultata, kao i pozitivne radne atmosfere i zadovoljnih zaposlenih. 

Ukoliko ste u fazi uređenja kancelarijskog prostora ili jednostavno želite da reorganizujete postojeći, obratite pažnju na određene segmente koji su neizostavni kada je u pitanju kreiranje funkcionalnog i stimulativnog radnog okruženja. 

Odaberite željeni stil

Kancelarije su mnogo više od samog prostora za zaposlene, a predstavljaju jedan od načina izražavanja vrednosti i imidža same kompanije. Uloga poslovnog prostora jeste da podstiče kreativnost kod prisutnih, stoga se dizajnu kancelarija pristupa pažljivo i temeljno. Danas je dominantan open space koncept, jer se pokazao kao izuzetno funkcionalan, a navodno poboljšava komunikaciju među zaposlenima i olakšava radne procese. Ovakve prostore odlikuje industrijski i minimalistički stil, koji je posebno praktičan kada je u pitanju održavanje higijene, a takođe isključuje i mogućnost prenatrpanosti. Višak nameštaja i drugih detalja može "zagušiti" prostor i učiniti da se u njemu osećate skučeno i neprijatno. Uvek postoji mogućnost kombinovanja više stilova, a inspiraciju možete potražiti  na specijalizovanim sajtovima koji se bave dizajnom poslovnih prostora ili jednostavno potražiti savet stručnjaka. 

Kvalitetan i udoban nameštaj

Kada govorimo o uslovima za rad koje kompanija treba da obezbedi svojim zaposlenima, onda se komfor nalazi na listi prioriteta. Višesatno sedenje za računarom biće bezbolnije ukoliko kao podršku imate udobnu i ergonomsku stolicu, koja će učiniti da se u svakom trenutku osećate prijatno i odmorno. Za ovakvu vrstu kancelarijskih stolica moraćete izdvojiti nešto više novca, ali investiranje u udobnost i kvalitet se na kraju uvek isplati. Kao rezultat imaćete zadovoljne zaposlene i stolicu sa dugim vekom trajanja. Pored stolice, odgovarajući radni sto je takođe neophodan kako biste postigli minimum opremljenosti, a njegova površina, pre svega, treba da bude prostrana kako biste mogli da smestite vaš laptop i prateću opremu za rad. 

Ne zaboravite na deo za skladištenje

Ono što kancelariju čini funkcionalnom i dobro organizovanom jeste kutak za skladištenje, gde ćete smestiti sve one stvari koje se ne upotrebljavaju toliko često. Nepotrebna dokumentacija i ostala oprema za kancelarije poput papira za štampanje, hemijskih olovaka i drugih sitnica mogu učiniti prostor neudrednim ukoliko se adekvatno ne skladište. Zato je važno razmišljati o dodatnim policama i fiokama kako biste odložili sve one sitnice koje nećete svakodnevno koristiti. Na taj način ćete u svakom trenutku imati organizovanu i preglednu radnu površinu, a istovremeno će vam rezervni kancelarijski materijal biti nadohvat ruke ukoliko vam zatreba. 

Prirodno osvetljenje za bolju produktivnost

Jedna od odlika uređenog poslovnog prostora jeste i prisutnost dovoljne količine prirodnog osvetljenja. Naučno je dokazano da prirodna svetlost ima veliki uticaj na produktivnost zaposlenih i da je zaslužna za ostvarivanje dobrih poslovnih rezultata. Deluje stimulativno i duže nas održava budnima, pa i ne čudi što aluminijumski prozori velikih dimenzija predstavljaju opciju za koju se kompanije najčešće odlučuju. Manjak svetlosti možete nadomestiti farbanjem zidova u belo, ali i upotrebom kvalitetne LED rasvete. 

Dekorativni elementi igraju veliku ulogu

Formalan poslovni prostor ne podrazumeva ogoljene zidove bez ijednog detalja. Naprotiv, umetničke slike i različite dekorativne figure čine atmosferu toplijom i doprinose originalnosti stila. Samo jedna sitnica može da izmeni čitav ambijent, a mnogi prilikom uređenja kancelarija ne izostavljaju prirodne detalje kao što su biljke. Prisustvo zelenila u zatvorenom prostoru čini da se u njemu osećate opuštenije i prijatnije, a benefiti boravka u okruženju biljaka su mnogobrojni. Odaberite one biljke koje su lakše za održavanje i oplemenite vaš poslovni prostor daškom zelenila i svežine. 

Uređenje i opremanje poslovnog prostora predstavlja zahtevan proces koji se detaljno planira i realizuje, a sve u cilju pružanja što boljih uslova za rad svojim zaposlenima. Fukcionalna i dobro opremljena kancelarija osnovni je preduslov za postizanje uspešnih rezultata i kreiranja prijatne i stimulativne radne atmosfere. 

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor