Kako partneri da se nose sa erektilnom disfunkcijom u vezi ili braku?

Dešava se da muškarci koji pate od erektilne disfunkcije počnu da se osećaju manje muževno i samouvereno u svojoj vezi. To dovodi do smanjenja samopoštovanja i povećanja osećaja stida i krivice. Partneri se takođe osećaju nesigurno i zabrinuto za svoju vezu. Pored toga, može se javiti osećaj besa, frustracije i neprijateljstva.

Ukoliko se problem sa erekcijom ne rešava na vreme, može dovesti do problema u komunikaciji i stvaranju  zida između partnera, što dalje otežava rešavanje problema. Češto dovodi i smanjenja fizičkog kontakta između partnera što dodatno pogoršava situaciju.

Uprkos ovim izazovima lek ipak postoji i parovi koji se suočavaju sa problemom erekcije mogu pronaći načine da zajedno prevaziđu ovaj problem. 

Otvoren razgovor o problemu između partnera - Prvi korak ka izlečenju 

Prvo i najvažnije je da partneri otvoreno razgovaraju o ovom problemu i  pronađu način da podrže jedni druge. Potrebno je da oboje shvate da niko nike kriv i da se problem može rešiti zajedničkim snagama. Lek leži u komunikaciji.

Potrebno je odrediti uzrok problema. Često se dešava da problem nastaje zbog nekih drugih faktora, kao što su stres, umor, loša ishrana, prekomerna upotreba alkohola ili neki zdravstveni problem. Identifikovanje uzroka je ključno za uspešno lečenje. Naravno za prevazilažnje ovog problema potrebno je adekvatno lečenje erektilne disfunkcije i da se na vreme obratite lekaru.

Kako lečiti erektilnu disfunkciju? Koje se sve metode primenjuju u lečenju?

Lečenje erektilne disfunkcije može biti veoma uspešno, uz pravilno razumevanje uzroka problema i prime odgovaraućeg tretmana. Postoji nekoliko alternativnih opcija u lečenju problema erekcije, koje se mogu primeniti u zavisnosti od uzroka i ličnih preferencija pacijenta.

  • Jedna od najčešćih opcija u lečenju erektilne disfunkcije su oralni lekovi. Ovi lekovi deluju tako što povećavaju protok krvi u penisu, što pomaže u postizanju i održavanju erekcije. Međutim, važno je da ovakve lekove ne smete koristiti sami na svoju ruku već prethodno da se obratite vašem lekaru i konsultujete se sa njim.
  • Druga opcija jeste primena vakuum pumpe kako bi se povećao protok krvi u penisu. Ova metoda može biti korisna za pacijente koji ne mogu koristiti oralne lekove.
  • Treća opcija u lečenju jeste primena usmerene FSWT terapije - radi se o neinvazivnoj metodi koja podrazumeva primenu udarnih talasa. Nekoliko tretmana je potrebno da se reši problem erektilne disfunkcije a da se ne primenjuju lekovi ili operativna metoda.
  • Konačno, psihoterapija i seksualna terapija su opcije koje se mogu primeniti kod pacijenata čiji je uzrok erektilne disfunkcije psihološki. Terapija može pomoći pacijentima da prevaziđu probleme poput stresa, depresije ili anksioznosti, što može pomoći u poboljšanju seksualne funkcije.

Lečenje može biti dugotrajan i izazovan proces za pacijente i njihove partnere, zato je vaćžno da oboje budu svesni da lečenje neće biti brzo i jednostavno. Strpljenje i razumevanje su ključni faktori u lečenju erektilne disfunkcije. Takođe, partneri treba da imaju realna očekivanja u vezi sa izabranim tretmanom, a lekar će preporučiti koji je odgovarajući.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor