Kako pripremiti smartphone za put u inozemstvo

Imate i koristite smartphone? Ukoliko je odgovor na ovo pitanje pozitivan svakako ste svjesni svih benefita koje jedan takav uređaj pruža svojim korisnicima. U svakom momentu možete pristupiti svojim emailovima, dokumentima spremljenim u cloud, brzinski provjeriti vremensku prognozu, baciti pogled na mapu, red vožnje javnog prijevoza i još mnogo toga. Stoga ne treba čuditi kako su upravo pametni telefoni jedan od najvjernijih suputnika onih koji često putuju u inozemstvo, upoznaju nove države i gradove. Međutim, ukoliko se ovog ljeta planirate otisnuti van granica, trebate i svoj smart uređaj pravilno pripremiti za putovanje.

Problematični roaming

Roaming unutar zemalja Europske Unije je ukinut, što je mnogim građanima skinulo kamen sa srca i pružilo im mogućnost bezbrižnog korištenja smartphonea gdje god se našli u EU. Međutim, ukoliko niste iz zemalja Unije, ili pak putujete u zemlju koja nije članica, stvari se dodatno kompliciraju. Roaming je sam po sebi skup, bez obzira slali vi “samo” SMS-ove ili telefonirali. A o astronomskim cijenama data roaminga bolje je ne pričati. Stoga prije puta svakako provjerite postavke Data Roaming usluge, te je isključite ukoliko vam je ostala uključena. Razgovarajte sa svojim mobilnim operaterom nude li možda neke povoljne uvjete surfanja u inozemstvu. Možda vas iznenade.

Lokalna SIM kartica

Kupnja lokalne SIM kartice je uglavnom najbolje rješenje za internet u pokretu za vrijeme boravka u inozemstvu. Prije puta saznajte koji operater nudi najpovoljnije internet pakete, gdje je moguće kupiti SIM karticu, te kako se vrši nadoplata i kakva im je pokrivenost signalom (pogotovo na lokaciji na koju putujete). Uzimajući u obzir da je danas velika većina smart telefona opremljena s dva slota za SIM kartice, svoju glavnu karticu uopće nećete morati vaditi iz telefona i tako riskirati gubljenje.

Isključite sinkronizaciju aplikacija

Kako bi ste izbjegli dodatno trošenje podataka isključivanje automatske sinkronizacije i ažuriranja aplikacija je odličan potez. Uz to što će vam uštedjeti popriličan broj megabajta, također će vam rasteretiti bateriju te se nećete morati (toliko) brinuti hoće li vam telefon izdržati do iduće utičnice. Što nas dovodi do sljedeće stavke.

Nabavite power bank za smartphone

Vanjska baterija za mobitel, mobilni punjač, ili popularno zvani “power bank” je pojednostavljeno govoreću prijenosno dodatno punjenje (ili dva) za vaš smartphone (ovisno o kapacitetu power banka i vaše baterije). Ova korisna naprava je kao stvorena za one koje hvata lagana panika čim se snaga baterije spusti na 30%. Isto kao i smartphone, power bank je isto tako potrebno napuniti. Malih je dimenzija, a cjenovno je više no pristupačan, tako da stvarno nemate previše razloga da ga ne koristite.

Instalirajte i ažurirajte svoje chat aplikacije

Imate smartphone stoga je i za pretpostaviti da koristite barem jedan, ako ne i više, servisa za instant messaging tj. chat. Bilo da koristite Viber, Skype, Facebook Messenger, WhatsApp ili neku drugu aplikaciju, svakako preuzmite najnoviju verziju kako ne bi ostali bez usluge ili izgubili funkcionalnost u nekom neugodnom trenutku.

Online prijevodi

Bez obzira koliko dobro vladali jezikom zemlje u koju putujete, svakako je korisno bookmarkirati neke provjerene online rječnike koji će vam u svakom momentu biti pri ruci. Google translate vrlo dobra opcija za brzo prevođenje stranih pojmova, a ne treba zaboraviti naoružati se s nekim alternativnim hrvatsko engleskim rječnicima, za svaki slučaj.

Offline mape

Zadnja stavka na našoj listi, ali nikako ne najmanje važna. Idete u stranu zemlju, u nepoznat grad, stoga je razumljivo da će vam trebati mapa za snalaženje i obilazak atrakcija i znamenitosti. A uzimajući u obzir da klasične papirne mape danas slabo tko koristi, što zbog ekspanzije smart uređaja, što zbog činjenice da jako brzo postaju zastarjele, uvijek dostupne digitalne mape su pravi izbor. Pogotovo one koje možete koristiti i offline. Uz offline mape koje nudi Google Maps, tu su i neke visoko kvalitetne alternative poput Maps.Me, City Maps 2Go i HERE WeGo, koje su vjerovali ili ne potpuno besplatne. Osim što možete skinuti ažurirane mape čitavog grada u kojem odsjedate - kao i okolice - također vam nude i ucrtane atrakcije, restorane, kulturne lokacije i mnoštvo drugih sadržaja. Samo budite sigurni da imate dovoljno slobodnog prostora za spremanje na SD kartici.

Smartphone je postao mnogo više od telefona. Nudi širok spektar funkcija i mogućnosti za primjenu. Postao je naš osobni asistent i pomoćnik na kojeg se možemo osloniti, kako kod kuće, tako i u inozemstvu na odmoru.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor