Kako uništavamo sebe?

Vrlo često je naš ustaljeni način razmišljanja ujedno i naš najveći neprijatelj. Stvari koje prihvatamo bez da smo razmislili, stavovi koji su nam na bilo koji način nametnuti ili sve ono što nosimo iz detinjstva i rane mladosti. . . Zatim, sve što želimo da promenimo, a ne znamo kako. Dešavanja na koja ne možemo da utičemo. Sve ovo može da ostavi negativne posledice na naš život. Kako bi izbegli ili izbacili negativnost , ukoliko je ima, u nastavku navešćemo neke od stvari koje moramo da prekinemo da radimo sebi.
  • Lažemo sebe-Bez obzira na to da li smo dobar lažov ili imamo "onaj pogled"koji nam ne dopušta da slažemo ni potpunog stranca, jedna osoba nikako neće da "padne"na naše trikove. Ta osoba je ona u ogledalu. Što pre sebi priznamo istinu i prihvatimo činjenice, lakše dolazimo do rešenja.
  • Sebe postavljamo u drugi, treći. . . deseti plan-Super je kada smo nesebični i požrtvovani. Kada smo dobar partner, prijatelj, roditelj, dete za primer. . . Sve ovo je ok dok ne primetimo da smo počeli da živimo prema očekivanju drugih, a svoje želje i potrebe skoro potpuno zanemarili i zaboravili. U takvoj situaciji jedini rezultat koji možemo da očekujemo je nezadovoljstvo. Zato je važno da sebi, ako ne uvek, bar povremeno budemo na prvom mestu. To nije sebično, već neophodno.
  • Nastavljamo kontakt sa "toksičnim" ljudima-Sasvim je jasno da se dobri prijatelji i odani partneri ne susreću svaki dan. Jasno je i da je za dobar brak, prijateljstvo ili bilo koji odnos, potrebna posvećenost, trud, kompromis, vreme. . . Međutim, gde je granica?Do kog momenta treba da se trudimo i dajemo sve od sebe da bitne ljude u životu zadržimo?Naš trud treba da prestane ako shvatimo da smo jedini koji se trudi. Ako ulažemo dovoljno ili previše, a zauzvrat dobijamo malo ili ništa, to je znak da imamo posla sa toksičnom osobom i da je vreme da takav odnos prekinemo.
  • Menjamo se zbog drugih-Svi znamo šta je kompromis i da je za dobar odnos nekad potrebno popustiti, tolerisati ili krenuti "linijom manjeg otpora". U određenom delu života potrebno je i promeniti neke svoje navike zarad drugih. Npr. ne možemo da se ponašamo kao otkačeni student, ako imamo porodicu i ozbiljan posao, i to je sasvim ok. Ono što nije ok je kada druga osoba od nas zahteva da promenimo nešto što je deo naše ličnosti. Ako smo npr. ozbiljni, "hladni" ili suzdržani, a od nas se traži da budemo neozbiljni i nepredvidivi, treba jednostavno da kažemo NE. To isto NE treba da ponovimo i ukoliko neko traži da promenimo svoj fizički izgled, a mi to ne želimo. Ako neko ne voli ono što zaista jesmo, sigurno neće da voli ni ono što bi pokušali da glumimo.
  • Ogovaranje, kukanje, ljubomora, stalni pesimizam-Sve ovo nas uništava. Dobra vest je da ništa od toga nije urođena osobina, već stečena navika i da sve može da se promeni uz volju i trud.
  • Zapostavljamo one koji nas vole-Već znamo da je u životu najteže pronaći one koji prihvataju i naše mane zajedno sa vrlinama. Kada ih nađemo, najgora moguća stvar koju možemo da im uradimo je da ih shvatimo i uzimamo "zdravo za gotovo". Koliko god da nas neko voli, ako ga zapostavimo ugasićemo tu ljubav.
U trenutku kada "uništimo" sebe, uništićemo i one koje volimo. Bili toga svesni ili ne, naše ponašanje i raspoloženje mnogo utiče na sve što nas okružuje.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor