Važnost podizanja motivacije i timskog duha među zaposlenima radi postizanja kvalitetnijih poslovnih rezultata

Građenje uspešnog biznisa višeslojan je posao i ogleda se u različitim strategijama koje imaju za cilj da unaprede prodaju, uslugu, vidljivost, kao i najvažniji segment poslovanja - tim. Bez obzira na veličinu kompanije ili preduzeća, zaposleni predstavljaju stub poslovanja i osnovni činilac napretka. U dinamičnom poslovnom svetu karakterističnom po jakoj konkurenciji i konstantnim promena, održavanje motivacije i jačanje timskog duha predstavlja prioritet svake kompanija. 

Zdrava i otvorena komunikacija polazna je tačka za kreiranje inovativnih ideja i jačanje odnosa među članovima tima, a kao razultat ima viši stepen produktivnosti i motivacije, čime smo bliži zacrtanom cilju i uspehu. 

U nastavku ćemo se osvrnuti na značaj jakog i uigranog tima, kao i načine koji vam mogu pomoći da negujete snažan timski duh i stvorite najbolje uslove za vaše zaposlene. 

Unapređenje prostora za rad

Kvalitetno opremljen, prostran i prozračan prostor za rad može pozitivno uticati na porast motivacije i timskog duha među zaposlenima. Kancelarija je mesto gde provodimo veći deo dana i možemo je slobodno nazvati drugom kućom, stoga moramo veliku pažnju posvetiti njenom opremanju. Porazgovarajte sa zaposlenima i dozvolite im da urede svoj radni kutak onako kako žele, fokusirajte se na njihove potrebe i investirajte u kvalitetan kancelarijski nameštaj i računarsku opremu. Inspiraciju potražite u specijalizovanim magazinima, osvrćući se na najnovije trendove u uređenju poslovnih prostora. Ono što je veoma važno za nesmetan rad i fokus zaposlenih jeste prostranost i mir. Obezbedite dovoljno prostora između stolova, organizujte kutak za skladištenje stvari i eliminišite sve potencijalne ometajuće faktore u cilju stvaranja bolje radne atmosfere. 

Redovni timski sastanci

Održavanje redovnih sastanaka najbolji je način da aktivno uključite zaposlene u proces razmene ideja i uputite ih u sve aktuelnosti koje se tiču kompanije. Sumiranje prethodnih akcija i pravljenje strategija za razvoj projekta jesu neki od osnovnih tema timskih sastanaka, a praktična bela magnetna tabla vam može pomoći da prezentujete vaše ideje i zapišete značajne informacije. Rukovodioci timova sastanke koriste da obaveste zaposlene o važnim promenama na projektu, ali i da uključe zaposlene u sam proces planiranja i donošenja odluka. Takođe, ukoliko postoji određeni problem, ovakva okupljanja idealna su za identifikaciju poteškoća i pronalaženje rešenja za njihovo prevazilaženje. Tom prilikom se unapređuje komunikacija između zaposlenih i stvara zdrava radna atmosfera gde se svaki član tima oseća sigurno. 

Prilika za razvoj

Sasvim je sigurno da će se članovi tima osećati vrednije kada imaju priliku da uče i usavršavaju se. Zato svaka kompanija koja teži ka uspehu omogućava svojim zaposlenima da se profesionalno razvijaju i stiču nove veštinu. Konkretne obuke i treninzi ne samo da doprinose njihovoj trenutnoj efikasnosti, već imaju i dugoročnu korist. Ono što je važno prilikom organizovanja edukacije za zaposlene jeste individualizacija, odnosno fokusiranje na potrebe svakog pojedinca, kako bi se postigli što efikasniji rezultati i motivisao svaki član tima. Poslodavac će imati osnažene, sigurne i produktivne pojedince koji zajedno čine skladnu i snažnu celinu koja je spremna da se suoči sa svim nadolazećim izazovima. 

Tim bilding aktivnosti

Zajedništvo, skladnost i razumevanje između članova tima ne gradi se samo u okvirima kancelarije i na radnom mestu. Tim bilding aktivnosti postale su popularan oblik druženja između zaposlenih, gde se kroz različite i pažljivo osmišljenje aktivnosti jačaju odnosi među zaposlenima, sa akcentom na opuštanje i zabavu. Kroz ova neformalna druženja i neobaveznu komunikaciju, zaposleni imaju priliku da se bolje povežu, zajedničkim veštinama prevaziđu prepreke i reše potencijalne konflikte i nesuglasice. Neki od najpopularnijih tim bilding aktivnosti jesu adrenalinski rafting, paintball igra, pešačenje u prirodnom okruženju, kao i različite logičke igre čija suština je timski rad. 

Pozitivan feedback podstiče motivaciju

Povratne informacije o dosadašnjem angažmanu vaših zaposlenih imaju višestruku korist kako za produktivnost članova tima, tako i za vaše poslovanje. Prepoznavanje i pozitivan komentar svojevrstan su vetar u leđu i pravi motivacioni boost koji jača odnose između tima i omogućava svima da profesionalno napreduju. Obrazložite vašu pozitivnu kritiku, objasnite zašto je određeni posao dobro obavljen i kakav značaj ima za celokupan projekat. 

 

Motivacija je ključna stavka i tajni sastojak svakog upešnog biznisa, a možemo je podsticati na različite načine, fokusirajući se na individualne potrebe zaposlenih, promociju otvorene komunikacije i obezbeđivanja boljih i kvalitetnijih radnih uslova. Budućnost vaše kompanije zavisi od zadovoljstva vaših zaposlenih i njihovog timskog rada, zato primenite proverene strategije i neprestano ulažite u vaš tim.  

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
25. sep. 2019, 19:02 - Anja
Autor