Kakva budućnost nas čeka do 2025.?

Thomson Reuters objavio je 10 ključnih inovacija koje bi mogle promijeniti svijet 2025. godine. Baš sve će biti digitalno povezano, a Sunce glavni izvor energije

Prilično je teško predvidjeti kako će izgledati svijet 2025. godine, no novi dokument sugerira da bi za desetak godina pilotska dozvola mogla biti znak zrelosti, testiranje teleportacije bit će uobičajeno, a gotovo sve što nas okružuje bit će digitalno, od naših domova do medija.

Thomson Reuters objavio je studiju Svijet 2025. godine: 10 predviđanja inovacijau kojem prognoziraju u kojem bi se smjeru trebali razvijati znanost i tehnologija u sljedećem desetljeću.

U izradi studije uglavnom su se oslonili na prikupljanje patentnih podataka i znanstvenu literaturu. Odredili su 10 najatraktivnijih znanstvenih područja prema citatima na vlastitoj Znanstvenoj mreži, a potom i 10 područja s najvećim brojem patenata nakon 2012. godine. Područja s najvećim komercijalnim i znanstvenim interesom na kraju su analizirali kako bi otkrili gdje su glavna žarišta.

– Iako ne tvrdimo da imamo kristalnu kuglu, imamo sljedeću najbolju stvar, znanstvenu literaturu i popis patenata. Kada se sve to zajedno analizira, podaci daju fascinantan uvid u inovacije koje će mijenjati naš život u budućnosti – kaže Basil Mofath iz Thomson Reutersa.

1. Sunce je glavni izvor energije na Zemlji

Napredak tehnologije i sustava za prikupljanje i pretvaranje energije Sunca u električnu energiju postaje puno više od stvari za ekološki osviještene. Solarnu energiju koristit ćemo svi. Za 11 godina će metode prikupljanja i pretvaranja energije biti toliko napredne da će to biti primarni izvor energije.

2. Teleporteri se testiraju

Zahvaljujući istraživanju u traganju za Higgsovim bozonom, eksplodirala je znanstvena literatura na ovom području. Tehnike koje su se koristile u razumijevanju Higgsa sada su toliko uznapredovale da je kvantna teleportacija prisutnija te bi se 2025. mogla testirati, ali još nećemo moći teleportirati ljude.

3. Sve će biti digitalno povezano

Od najmanjih osobnih predmeta do kontinenata, sve i svugdje bit će povezano digitalno kao rezultat naprednijih poluvodiča, 5G tehnologija i bežičnih mreža, električnih kondenzatora s grafenom…Digitalni svijet današnjice za 11 godina djelovat će jednostavno. Na našu svaku želju reagirat će gotovo sve što nas okružuje, od automobila, uređaja, domova, ali povezane će biti najudaljenije farme i veliki gradovi…

4. Modifikacija gena

Zahvaljujući rastu znanja oko djelovanja molekula i gena i kako se tim procesima može manipulirati iz temelja će promijeniti prevenciju bolesti. Bolesti tipa dijabetesa tipa 1 i 2 i druga metabolička stanja moći će se spriječiti zbog boljeg razumijevanja DNK, RNK i proteina. Točnije ćemo znati kako RNK prenosi informacije između proteina i DNK te će ispravljanje gena postati stvarnost i kod ljudi.

5. DNK mapiranje pri porodu će biti standard

Analiza ljudskog genoma i dalje je jedno od najatraktivnijih područja znanstvenog istraživanja. Napredak nanotehnologije, analize stanica, ali i obrade podataka dovest će do toga da je DNK mapiranje pri porodima standard, ali i dio godišnjeg sistematskog pregleda.

6. Puno sigurniji tretmani raka

Razvoj lijekova bit će značajno precizniji te će se vezivati uz specifične proteine i koristiti antitijela kako bi se pokrenuli određeni mehanizmi djelovanja, što će značajno smanjiti štetne utjecaje toksičnih kemikalija.

7. Plastična ambalaža postat će prošlost

Bio-nanokompoziti koji se temelje na nanocelulozi bit će u potpunosti razgradivi i izbacit će ambalažu u čijoj se proizvodnji koristi nafta. Taj pristup značajno će smanjiti količinu plastične ambalaže i pogodovati okolišu.

8. Letjet će i električni zrakoplovi

U budućnosti će se mijenjati način prijevoza jer će napredak u skladištenju energije te učinkovitost baterija u suradnji s lakim i čvrstim materijalima mijenjati automobilsku industriju, ali i dati uzlet novoj klasi zrakoplova za mase. Automobili i zrakoplovi će biti pametniji, na električni pogon i moći će voziti puno dulje. Lake zrakoplove i automobile pogonit će nove Litij-ion baterije. Kako će te letjelice moći poletjeti i sletjeti na puno manjem prostoru, u 21. stoljeću bi pilotska dozvola mogla postati novi znak zrelosti.

9. Nestašica hrane je stvar prošlosti

Napredak u razvoju OLED, LCD i plazma tehnologija te 3D ekrani i  druge tehnologije u obradi slike, omogućit će cjelogodišnji uzgoj usjeva, što će pomoći u prehrani sve većeg broja ljudi. Genetski modificirani usjevi sve će se više uzgajati na sigurnim zatvorenim prostorima pod stalnom rasvjetom. Koristit će se LED-ice koje troše malo energije, ali emitiraju svjetlo određene valne duljine koje će poticati rast. Usjevi će biti otporniji na bolesti.

10. Učinkovitiji protiv demencije

Bolje razumijevanje ljudskog genoma i genetskih mutacija poboljšat će otkrivanje, ali i prevenciju, neurodegenerativnih bolesti poput demencije ili Alzheimera. Sadašnja istraživanja fokusirana su na otkrivanje patogenih kromosoma koji utječu na pojavu bolesti. To će pomoći znanstvenicima kako bi počeli ispravljati genetske pogreške.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.