Kakvi se sve simptomi mogu javiti u ranoj trudnoći?

Kada govorimo o ranoj trudnoći, tu pre svega mislimo na prvi trimestar, a neke od najčešćih simptoma opisaćemo u nastavku teksta.

Izraženije čulo ukusa i mirisa

Kada ste u drugom stanju, očekujte da ćete mirise osećati svuda, više nego u periodu pre nego što ste ostali trudni. Takođe, može se desiti da vam se i čulo ukusa promeni, kao i vam se jede hrana koju pre niste ni pomislili da konzumirate. Sve je to normalna pojava pa nemate razloga za brigu. Važno je da osluškujete svoje telo i da se u skladu sa tim ponašate. 

Sa bolom u karlici susreće se svaka druga trudnica

U toku rane trudnoće, mnoge žene će vam govoriti o prisutnom bolu u karlici, koji se javlja u vidu grčeva i kratko traje. Neretko to može biti jak i oštar bol baš kao kod menstruacije, ali ni tada nemate razloga za brigu jer se radi o učestaloj pojavi kod svih žena koje se nalaze u drugom stanju. 

Mučnina i povraćanje se češće javljaju ujutru

Jedan od najpoznatijih simptoma koji se javljaju u ranoj fazi trudnoće jeste problem sa mučninom i učestalo povraćanje, naročito u jutarnjim časovima. Posmatrano po nedeljama, ova nelagodnost traje između četvrte i šeste nedelje. Pozitivno je što mučnine brzo prođu i u većini slučajeva kratko traju.

Tvrde i nadute grudi

Takođe, baš i kao u predmenstrualnom ciklusu, grudi postaju nadute i osetljivije nego inače, a bradavice mogu čak i promeniti boju i postati malo tamnije. Sve su to faze koje spremaju grudi za dojenje nakon porođaja. Dakle, radi se o jednom prirodnom procesu koje telo navikava na hormone i trudnoću. 

Gorušica u želucu

Curenje želudačne kiseline se javlja kod većine trudnica i neretko je praćeno gorušicom. Pa se samim tim trudnicama savetuje da konzumiraju više manjih obroka u toku dana kao i da nakon obroka nikako ne budu u ležećem položaju bar dok im se hrana ne „slegne“.

Mokrenje na svakih pola sata

Kako materica raste tako raste i pritisak na mokraćne kanale pa trudnice imaju učestalu potrebu za mokrenjem. Sa druge strane, povećava se nivo krvi u bubrezima kao beba raste pa se bešika puni brže nego inače. 

Konstantan umor kao i promena raspoloženja

Iako umor mnogi povezuju sa poodmaklom trudnoćom, on može biti itekako prisutan i u prvim nedeljama trudnoće. S obzirom da dolazi do rasta progestorona u krvi, buduće mame mogu osetiti pospanost i umor naročito nakon blage fizičke aktivnosti. Progesteron takođe utiče na raspoloženje, pa su trudnice osetljivije nego inače i mogu burno reagovati na bezazlene situacije.

I za kraj treba napomenuti da svaka žena drugo stanje doživljava na svoj način. Najbitnije od svega je da se u tom periodu posveti odmaranju i opuštanju kako bi i njena beba uživala.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor