Koje boje treba da bude posteljina za krevetac?

 

Velika je muka za mnoge, posebno roditelje mlađih generacija da se odluče za jednobojnu i to najčešće belu posteljina za krevetac i najednostavniji krevetac za bebe, prosto zato što se na tržištu može naći mnogo proizvoda atraktivnog dizajna. Ali, praktičnost je tu od ključne važnosti i vođenje računa o tome da beba treba da se oseća prijatno u svom okruženju. A da bi se osećala prijatno, posteljina za krevetac bi trebalo da bude u beloj boji, eventualno u roze ili plavoj i to u pastelnim, odnosno mirnijim nijansama, a nikako u nekoj jarkoj boji.

Čak i ako roditelji ne mogu da odole iskušenju, uzevši u obzir da na tržištu postoje proizvodi vrlo interesantnog i dizajna i boja, uvek bi trebalo da imaju na umu udobnost bebe, te bi time i trebalo da se rukovode prilikom kupovine. 

Najbolja je jednobojna, bela posteljina za krevetac

Nisu bez razloga prethodne generacije uvek birale pamučne posteljine za krevetac, koje su bile u beloj boji. Poznato je da je bela boja neutralna i da kod ljudi koji koriste takvu posteljinu izaziva najpre mir, a zatim ih asocira na čistoću. Isto važi i za bebi posteljinu, ma kako se to ne dopadalo možda roditeljima. 

Ukoliko i žele da soba za bebu, odnosno njen krevetić budu interesantni, uvek im stoje na raspolaganju ogradice za krevetac, koje se na tržištu mogu sresti u različitim bojama i dezenima. 

Međutim, posebno treba voditi računa o tome na koji način se postavlja ogradica. Naime, iako ona ima vrlo pozitivnu svrhu, uzevši u obzir da na prvom mestu štiti bebu od potencijalnih udaraca u ram krevetića, a zatim pruža i adekvatnu zaštitu od hladnoće, svakako ne bi trebalo da zatvori dotok vazduha. U tom smislu se ogradica montira sa najviše tri strane samog krevetića. 

Mnogo je važnije u suštini da posteljina za bebe bude adekvatna, odnosno jednobojna i to ako je moguće bele boje, te da bude izrađena od pamuka. 

Zašto je pamučna posteljina za krevetac najbolja?

Poznato je da je pamuk prirodni materijal i da se vrlo lako održava. Još ako je posteljina za krevetac bele boje, udobnost je zagarantovana, a i higijena je na visokom nivou. 

Naravno da je neophodno kupiti makar jednu rezervnu posteljinu za bebe, te je redovno menjati. 

Pored toga je vrlo važno i da na pravilan način posteljina za krevetac bude održavana. U tom smislu se ne preporučuje korišćenje jakih praškova za veš i to u velikoj količini, a svakako da treba izbegavati i omekšivač. Čak i ako se makar u prvim detetovim danima koristi omekšivač, mada se ne preporučuje, onda se stavlja vrlo mala količina i koristi se onaj koji je namenjen upravo bebama u tom uzrastu. 

Nemojte brinuti da će posteljina za krevetac ogrubeti, ukoliko ne koristite omekšivač, ali naravno sve to pod pretpostavkom da ste se odlučili za onu posteljinu koja je izrađena od pamuka. Kasnije, kako beba raste i ojača, eventualno možete da počnete sa korišćenjem namenskog omekšivača za bebe, ali uvek u izuzetno maloj količini, makar dok ne vidite da li on bebi na bilo koji način smeta. 

Nemojte da vas zbunjuje to što smatrate da je beba čista, pa da smatrate da posteljina za krevetac ne treba da bude redovno menjana. U zavisnosti od odluke svakog roditelja, odnosno od preporuke stručnjaka, zavisiće i u kom periodu posteljina za bebe treba da se menja. Najčešće je to jednom u nedelju dana, ali opet sve zavisi od toga kako roditelji procene. Naime, neretko se događa da beba na primer povrati na posteljinu, pa je tada potrebno zameniti je u najkraćem mogućem roku, bez obzira kada je prethodno zamenjena. 

Svakako je važno da posteljina za krevetac uvek bude čista i naravno da se beba oseća prijatno dok u svom krevetiću boravi.Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor