Koje se mašine često koriste prilikom izvođenja građevinskih radova?

Stručnost i kvalifikacije radnika su izuzetno bitni da bi se planirano obavilo prema odgovarajućim propisima. Međutim, u današnje vreme, realizacija svakog građevinskog projekta je mnogo olakšana uz korišćenje i primenu mašina, za koje ne postoji posao koji nije moguće obaviti. Građevinske mašine olakšavaju različite vidove poslova, ali i nude veću sigurnost prilikom izvođenja radova, iako je stručnost lica koja njima upravljaju neophodna. U daljem tekstu, navešćemo neke od često korišćenih mašina u građevinske svrhe. 

Kupovina ili iznajmljivanje telehendlera, viljuškara, makazastih platformi – građevinskih mašina bez kojih se ne može

O prednostima korišćenja građevinskih mašina suvišno je govoriti, jer je potreba za njima evidentna. Njihova kupovina zahteva popriličnu investiciju, pa ako niste u mogućnosti da kupujete jednu po jednu građevinsku mašinu, uvek možete da ih iznajmite od firmi koje su specijalizovane za prodaju, servisiranje i iznajmljivanje različitih mašina. 

  • Telehendleri 

Telehendleri predstavljaju mašine koje se često koriste prilikom izgradnje objekata i uglavnom su širokog spektra korišćenja. Kako se sastoje od teleskopske drške različitih dužina i posebnih dodataka koji se na njih postavljaju ( korpe, kuke, viljuške ), telehendleri su našli primenu za obavljanje različitih poslova na visinama. Koriste se tokom izgradnje stambenih ili poslovnih objekata, kao i u magacinima gde se vrši skladištenje tereta. 

Ukoliko su vam neophodni za radove, uvek možete izvršiti iznajmljivanje telehendlera, koji će vam omogućiti da sigurno i efikasno podižete teret različitih težina. Postoje klasični i rotacioni telehendleri, različitih visina teleskopa i nosivosti. 

  • Viljuškari

Viljuškari takođe spadaju u grupu poželjnih mašina prilikom izgradnje objekata ili prenosa tereta. Predstavljaju vrstu kamiona, različitih nosivosti, pomoću kojih se vrši podizanje i premeštanje različitih vrsta tereta na mesto koje želite. Osim u građevini, viljuškari su našli primenu i u magacinima i trgovinskim objektima, gde se proizvodi sortiraju i slažu vertikalno, tj. u visinu. 

  • Makazaste platforme

Makazaste platforme su posebno osmišljene mašine za rad na visinama, koje omogućuju veliku bezbednost za radnike. Savršene su za sve delove objekata koji su teško dostupni. Platforma je stabilna i omogućuje podizanje radnika do određene visine, uz prenos i materijala. Na taj način, vreme skraćivanja radova se smanjuje, a efikasnost se povećava. Makazaste platforme se koriste i za spoljašnje, kao i unutrašnje radove. 

Bezebenost je uvek na prvom mestu – redovno proveravajte ispravnost građevinskih mašina

Opasnost od povreda na gradilištima je vrlo moguća i učestala, zato je potrebno voditi računa o bezbednosti radnika, ali i o ispravnosti mašina. Da bi sve funkcionisalo u najboljem redu, građevinske mašine je potrebno servisirati i proveravati njihovu ispravnost. Ovo se odnosi i na nove mašine, a naročito za polovne uređaje. 

Servisi posebno namenjeni za popravku i održavanje građevinskih mašina su posebno važni, jer mogu locirati kvar i pre nego što se on dogodi, što umanjuje mogućnost nesreća na radu. Iznajmljene mašine se redovno servisiraju kod ovlašćenih kompanija za prodaju i održavanje mašina, pa ukoliko ih unajmljujete, dobićete pisanu potvrdu o njihovom stanju i ispravnosti. 

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor